• nedelja, 25. februar 2024.
Sprečeno krijumčarenje 10 tona nafte
Vesti | Crna hronika
0 Komentara

Sprečeno krijumčarenje 10 tona nafte

5. jun 2017. godine

Carinici su 4. juna 2017. godine na Dunavu sprečili krijumčarenje 10 tona nafte, a pored pomenutog goriva zaplenili su i baržu, kao i čamac koji ju je vukao.

carinik nareciKako je saopštila Uprava carina, krijumčarenje nafte je otkriveno zahvaljujući višednevnom osmatranju poteza u blizini Slankamena, gde su nakon nekoliko dana carinici koji kontrolišu promet robe na rekama, uočili sumnjivi čamac koji je vukao baržu.

Mobilna ekipa carinika primetila je čamac na oko 1220. kilometru leve obale Dunava i odmah organizovala akciju.

Potera za krijumčarima nastavljena je nakon što se u akciju uključila još jedna ekipa carinika, tako da su krijumčari bili primorani da čamac i baržu prinudno zaustave u jednom od kanala na desnoj obali reke.

barza sa krijumcarenom naftomČim su se zaustavili, dve osobe koje su upravljale krijumčarskim čamcem, iskočili su iz njega i pobegli kroz šumu, ostavljajući za sobom i čamac i baržu punu goriva. Carinici su potom zaplenili sve što se zateklo u rečnom kanalu i organizovali izvlačenje plovila i goriva koji će do okončanja prekršajnog postupka biti uskladišteni pod carinskim nadzorom.

zaplenjeno 10 tona nafte na DunavuUtvrđeno je da se radi o barži čija je nosivost 10 tona goriva, pa kada se tome doda i vrednost samog čamca i barže, ukupna visina otkrivenog prekršaja procenjuje se na oko 2 miliona dinara.

Glavni razlog za krijumčarenje akcizne robe, u koju spada i nafta, je ogroman profit koji se ostvaruje na razlici u ceni.

– Gde postoji razlika u ceni, tu je i šverc. Krijumčari to gorivo kupuju direktno sa brodova u tranzitu i to tako što im se približavaju malim čamcima sa jakim vanbrodskim motorima koji vuku tank barže zapremine i do 20 tona. Kasnije, naravno, to gorivo preprodaju na domaćem tržišt – ističe šef Odseka za kontrolu vodenih puteva u Odeljenju za suzbijanje krijumčarenja Uprave carina Predrag Đurović.

 

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: