• nedelja, 19. maj 2024.
Predstavljeno “Deda Simino carstvo”
Društvo | Vesti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Predstavljeno “Deda Simino carstvo”

16. jun 2017. godine

Sremska Mitrovica – „Deda Simino carstvo“ nova zbirka poezije Milana Marinkovića, prvog čoveka mitrovačke Galerije predstavljeno je mitrovačkoj publici.

Deda Simino carstvo NaslovnaPromocija je održana u mitrovačkoj Galeriji, a u programu su učestvovali Zorica Miščević urednik programa Ustanove za negovanje kulture „Srem“ koja je uredno i recezent knjige, ugledni književnik, pisac za decu i urednik izdanja Nedeljko Terzić, Dečji hor „Liciderska srca“ iz Hrtkovaca koji predvodi Aleksandra Padrov, KUD „Izvor“ iz Velikih Radinaca, dok je organizator kulturnih aktivnosti u Ustanovi „Srem“ Nataša Stojković za ovu priliku komponovala pesme na stihove Milana Marinkovića iz prethodne i ove zbirke.

“Deda Simino carstvo“ posvećenо je selu, odrastanju na selu, deci sa sela, a namenjena je kako seljačkoj, tako i gradskoj deci i ima cilj da onima koji u selu ne žive, selo približi i pobije sve predrasude o životu na selu.

Knjiga prati život jedne seoske porodice, njeni junaci prolaze kroz različite dogodovštine i mada su imena fiktivna, događaji nisu, pa tako ova izuzetna, po obimu ne previla, ali po stihovima svakako vredna zbirka poezije za decu predstavlja i svojevrsni porodični istorijat kako autora tako i gotovo svakog seoskog deteta.

Svoje mesto u zbirci pronašli su deda Sima, baba Mara, krava Belka, baba Marin ćuran, deda Simin traktor, Gliša, deda Simin golub i šarov, voćnjak, trinaesto prase, kobila Vranka, zečevi, tu je i Stevica koji jaše bika, Belka, jedan jarac koji nije na prodaju, dva jarca ispod istog krova, čuvena, mirisna i ukusna baba Marina štrudla, baba Marina bašta, poboleli Garo i Rudonja, jedan patak Japanac koji ipak nije stranac, tek kupljene deda Simine ovce, jedan Mirko, novi stanar, divlje prase, deda Simin vinograd, pijan gusak Gaša…

Pesme iako su pristupačne najmlađoj publici, biće korisne i već su potrebne i onim starijim koji su zaboravili svoje detinjstvo, lepe momente odrastanja, ljude, životinje, predmete, pojave i radnje koje su ih ispunjavali.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: