• četvrtak, 25. april 2024.
Čudesna snaga i lepota konja
Reportaža | Ruma
0 Komentara

Čudesna snaga i lepota konja

21. maj 2017. godine

U Rumi je na Štraparijadi bilo nekoliko stotina gostiju, učetvovalo je oko 60 konjskih grla, dok je takmičenje posmatralo više od hiljadu ljudi

Piše: M. Ninković

Миле Ђокановић (2)Zadivljujuću snagu ali i gracioznost i lepotu vučnih grla i ove godine je na prostoru rumskog vašarišta, posmatrao veliki broj ljubitelja konja, koji su se sa raznih strana slili i okupili kako bi ispratili sva dešavanja na 8. Štraparijadi, prvoj međunarodnoj, koja je održana sredinom meseca. Ova manifestacija koja potiče iz Zapadne Bosne, zahvaljujući entuzijazmu i velikoj energiji Mila Đokanovića koji je njen pokretač i organizator, vrlo brzo je zaživela ne samo u Sremu, nego se prenela i u ostale delove Srbije. Na ovogodišnje takmičenje u vuči trupaca došle su ekipe iz Laktaša i Prijedora (Republika Srpska), Srema, Banata kao i takmičari koji su sa svojim grlima stigli iz Sjenice, Novog Pazara, Kraljeva, Kragujevca,Čačka, Valjeva i drugih mesta. U Rumi je na Štraparijadi bilo nekoliko stotina gostiju, učetvovalo je oko 60 konjskih grla, dok je takmičenje posmatralo više od hiljadu ljudi. Đokanović kaže da je želja za takmičenjem i osvajanjem pehara, jednaka potrebi koju ovi ljudi imaju da se okupe, druže, razmene iskustva koja se odnose na uzgoj i održavanje konja.

Дефиле– Nekada su se u Zapadnoj Bosni radile, krčile šume i izvlačili trupci, teškim radnim konjima i tako je bilo sve dok ih nije zamenila traktorska mehanizacija. U to vreme stari furmani nikako nisu mogli da se dogovore čiji je par konja jači i tako su došli na ideju da organizuju takmičenje, koje evo traje i održava se do danas. Veliku zahvalnost upućujem lokalnoj samoupravi koja je i ovoga puta pomogla i podržala našu manifestaciju, kao i JP „Komunalac“ u Rumi. Ovom manifestacijom, čuvamo i negujemo našu tradiciju i želimo da proširimo, pogotovo kod mladih, ljubav prema konjima i konjičkom sportu uopšte. Dosadašnje uspešno trajanje Štraparijade, govori nam da smo na dobrom putu, kaže Mile Đokanović.

СнагаNajpre je održan defile konja koji su prošli kroz arenu, kako bi se izabralo najlepše grlo, a zatim je započelo takmičenje koje se odvijalo u tri kategorije, laki par, srednji i težak par. U lake parove su prema propozicijama takmičenja ulazili konji težine do 1.100 kilograma, od 1.100 do 1.300 kilograma bila je kategorija za srednji par, dok je sve preko te težine pripadalo teškoj kategoriji. Konji su vukli trupce težine između 1.300 i 2.200 kilograma, a pobednik je bio onaj par koji brže prevuče stablo stazom koja je duga 100 metara.

Osim brzine, sudije su ocenjivale i ponašanje vlasnika i konja u areni. Posle dodele pehara i priznanja, druženje je nastavljeno pod nekoliko šatri uz muzički program, krajišku grupu „Majkani“, pečenu jagnjetinu koja se od jutra okretala sa ražnjeva i druge mesne đakonije. Na brojnim tezgama prodavala se konjska oprema ali i igračke, privseci, razne majice, sportski šalevi i kačketi, a i na ovogodišoj 8. Štraparijadi u Rumi, bili prisutni pripadnici svih uzrasta i generacija.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: