• ponedeljak, 26. septembar 2022.
Uređenje fasada na zgradama Biorac, Kritovac i Rister
Kultura | Projekti | Ruma
0 Komentara

Uređenje fasada na zgradama Biorac, Kritovac i Rister

16. septembar 2022. godine

Ruma- Početkom septembra završen je konkurs kojim Opština Ruma treba da sufinansira radove na fasadama porodičnih kuća i zgrada. Konkurs je završen i kako se moglo čuti u Opštini Ruma, prva tri objekta čija spoljašnjost bi tebalo da bude uređena su današnja zgrada radničkog univerziteta- Kuća Biorac, zgrada na uglu glavne i Železničke gde se nalazi Skroz dobra pekara odnosno kuća Kritovac i kuća na uglu Glavne i ulice Orlovićeve- kuća Rister. Na ovaj način, kako je i ranije naglasila predsednica Opštine Ruma, Aleksandra Ćirić, čuva se kulturno-istorijsko nasleđe Rume, odnosno građanske kuće iz 19. i prve polovine 20.veka. U ovom slučaju radi se o tri kuće koje su u prošlosti Rume pripadale rumskim gradonačelnicima.

Kuća Rister, na uglu ulice Glavna i Orlovićeva, starijim Rumljanima je poznata kao kuća gde se nekada nalazila knjižara “Veselin Masleša”. Inače poznata je i kao kuća Rup, a tek u period između dva svetska rata dobila je sprat i današnji izgled. Prvobitno je pripadala porodici Rup, ali je bračnim vezama postala kuća Rister. Jedan od vlasnika ove kuće Karl Rister  u narodu je bio poznat kao Dragutin i u vreme mađarske revolucije 1848/49 učestvovao je u Srpskom narodnom pokretu na strain Srba. Ferdinand Rister iz ove porodice bio je gradonačelnik Rume i poslanik u tadašnjem Hrvatskom i Ugarskom saboru početkom dvadesetog veka. Njegovi potomci iz Zagreba obnovili su njegov spomenik na gradskom groblju u Rumi.

Kuća Kritovac nalazi se preko ulice, na uglu Glavne i Železničke i na to mesto danas većina Rumljana dolazi po doručak u jednu od dve pekare koje se tu nalaze. Jedan od vlasnika Vasa Kritovac bio je na čelu Rume krajem 19.veka. U ovoj kući stanovao je i jedan veterinar Škotlanđanin King, koji je bio oženjen Kritovčevom ćerkom.

Kuća Biorac, danas zgrada Radničkog univerziteta u Glavnoj 137 takođe se nalazi u strogom centru grada. Pripadala je i Jovanu Đuričiću Biorcu rođenom Irižaninu ( 1844-1912) .  Bio je predsednik Srpske pravoslavne crkvene opštine, gradonačelnik Rume itd. Pošto mu sin Aleksandar nije imao naslednika, imovina je, kako je testamentom predviđeno, pripala Srpskom privrednom društvu “Privrednik”. Između ostalog “Privrednik” je tim novcem morao da pomaže “Višu devojačku školu” u Rumi, ako bude osnovana, a u suprotnom, ako se škola ne formira u roku od 50 godina, ceo prihod sa kamatama bi morao da se upotrebi za osnivanje fonda pod imenom “Zaklada Jovana i Jelene Đuričić iz Rume”, te da od tog onda formira samostalnu Srpsku višu devojačku školu u Rumi.

Predsednica Opštine Ruma, Aleksandra Ćirić istakla je da se ovog puta akcentuje strogi centar Rume, pa će se uređenje ovih fasada nasloniti i na najavljene radove na uređenju Gradskog trga koji su već počeli. Podsetimo, Opština ruma na ovaj način sufinansira do 95 odsto troškova radova na uređenju fasada, kako bi se sačuvalo najuže kulturno-istorijsko jezgro grada. Do kraja ove godine trebalo bi da počnu radovi na bar jednoj od ove tri zgrade.

S.B.

Projekat “Ruma u fokusu-unapređenje ustanova kulture” je sufinansiran od strane Opštine Ruma.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne odražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Leave a Reply

%d bloggers like this: