• petak, 24. maj 2024.
Zvonik urađen 115 godina posle projektovanja
Društvo | Vesti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Zvonik urađen 115 godina posle projektovanja

27. april 2017. godine

Nakon više od jednog veka konačno kompletiran projekat arhitekte Svetozara Ivačkovića

Piše: D. Tufegdžić („Sremske novine“, dodatak „Mačva“)

I zbonik okrecen u bojama crkveIzuzimajući nešto manje radove koji tek treba da se obave, izgradnja zvonika uz zdanje pravoslavne crkve Svetog velikomučenika Georgija u Salašu Noćajskom je nedavno završena i tako je nakon više od jednog veka konačno kompletiran projekat arhitekte crkve Svetozara Ivačkovića.

– Ovako je crkva trebala da izgleda pre 100 godina, jer tako stoji u projektu arhitekte, međutim zvonik nikada nije sazidan, tako da sam ja došao na ideju da se to konačno uradi. U Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici sam našao originalni projekat iz Svetozara Ivačkovića iz 1902. godine i na osnovu njega je i urađen zvonik, naravno uz male korekcije kako bi se upriličio za današnje potrebe – rekao je o izgradnji njen inicijator sveštenik u salaškoj crkvi Nemanja Živković.

On je objasnio da, obzirom na to da je na tom mestu postojo zvonik samo od metalne konstrukcije,  urađeno je sve, od samog zidanja, preko fasadiranja, malterisanja, zatim je urađena kupola, da bi na samom kraju zvonik bio okrečen u bojama crkve kako ne bi odudarao.

Pored tih radova, oba zvona u zvoniku su eliktrifikovana i spuštena u novou prozora kako bi dobila lep odjek, a unutar zvonika postavljena je i palionica za sveće.

– Izuzetno sam zadovoljan izgledom zvonika, meštani su malo stidljiviji kada treba da iskažu svoje mišljenje, ali bez njih, zvonik ne bi bio ni izgrađen. Upravo su meštani ti koji su prikupili najveći deo novčanih sredstava uložen u izgradnju – priča Živković.

On kaže da je lokalna samouprava Grada Sremska Mitrovica u izgradnju zvonika uložila 400.000 dinara, da je bilo dva veća donatora, a to su vlasnici firmi “Dadeks” i “Hrana produkt”, ali da je najveći deo sredstava u iznosu od oko 1,5 miliona dinara prikupljen od strane meštana i to kako u naturi, tako i u novcu.

Da se izgradnjom zvonika neće stati na radovima vezanim za crkvu, govori i plan sveštenika da se u nekom narednom periodu uradi pločnik ispred samog hrama, a ostalo je još i da se unutrašnjost zvonika okreči i da se postave pločice.

– Zahvaljujem se od sveg srca svima koji su pomogli izgradnji zvonika, pre svega meštanima Salaša, jer su učinili jedno dobro delo, a svakako ne treba zaboraviti da će ovaj hram ostati i generacijama koje dolaze – završava sveštenik.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: