• sreda, 1. decembar 2021.
Zlatne ruke šašinačkih žena sve mogu da stvore
Reportaža
0 Komentara

Zlatne ruke šašinačkih žena sve mogu da stvore

28. februar 2017. godine

Svoje ručne radove su, pored svih manifestacija na koje odlaze u Sremu, prikazale i deo toga prodale i u Brčkom, gde su učestvovale na Međunarodnom sajmu privrede.

Piše: M. Ninković („Leget“, dodatak „Sremskih novina“)

Zimsko predvečerje spustilo se na Šašince. Puste su ulice, i selo kao da se ljuljuška dremljivo između sna i jave. Na centru u zgradi Doma kulture jedini osvetljen prozor jasno ukazuje da su se žene i ove večeri okupile na rad i na druženje u svojim prostorijama. Žagor i smeh u toplom prostoru, na stolu postavljene umešene kiflice i pogačice, na tacni ikebana od kulena, kobasica i sira, a čvarci u maloj činiji dođu onako, kao kikiriki dok se hekla, šije, veze, štrika. Jedna od članica ovog Udruženja „Desanka Maksimović“, za računarom koji su dobile pre nekoliko godina od Pokrajinskog sekretarijata za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova, pretražuje internet, razgleda radove, modele i šeme koje bi svojim veštim i vrednim rukama mogle naštrikati ili sašiti. Na Fejsbuku imaju svoju stranicu i sa svetom su na vezi. Seja je već, u kompletno opremljenoj kuhinji koja je deo ovog velikog prostora namenjenog za rad udruženja, skuvala kafu uz koju će da se prave dalji planovi, dogovori, ali i „pročešljaju“ vesti iz celog Srema. Predsednica udruženja Mirjana Jelovac, ističe da se žene tokom zime sastaju gotovo svake večeri.

Deo strikanih radova FOTO Sremske novine M Ninkovic– Dobro smo opremljene, i što je još važnije, imamo izuzetnu saradnju sa Mesnom zajednicom i Gradom. Ipak, najviše truda, zalaganja, i energije, ulažu nesebično same žene. Zima je period kada imamo mnogo više vremena i zaista smo u ovom periodu uradile dosta ručnih radova.Mnogo toga smo sašile i to namenski kako se koji praznik bližio, Nova godina, Uskrs, Božić, pa su se takvi motivi i nalazili na našim kuhinjskim krpama. Šile smo i nastolnjake, kecelje, torbe, posteljine, jastučnice.

Ove dobre i vredne žene su sa velikim zadovoljstvom prihvatile kumstvo u crkvi za Svetog Savu i za tu priliku darovale su sa 50 jastučića koje su sašile, mališane koji su izveli svoj recitatorski program u šašinačkom Hramu Silaska Svetog Duha. Zima je pa su se žene odlučile da naštrikaju što više kapa, šaleva, dečijih džempera, prsluka. Dobar deo štrikanih ručnih radova, iznele su na svoj štand i dosta toga prodale tokom trajanja manifestacije „Magični trg“ u Sremskoj Mitrovici.

ETNO POSTAVKA FOTO SREMSKA NOVINE M NinkovicSvoje ručne radove su pored svih manifestacija na koje odlaze u Sremu, prikazale i deo toga prodale i u Brčkom, gde su učestvovale na Međunarodnom sajmu privrede. Sada su u punom jeku pripreme za tradicionalnu manifestaciju „Sremski kolač“ koja se održava u Rumi. Žao im je jedino što se u poslednje dve godine program umesto u Sportskoj hali, organizuje u mnogo manjem prostoru hotela „Park“, pa nisu u mogućnosti da iznesu i prikažu ni deo onoga što sa umešnošću prave i kreiraju. Znale su kažu da na jednom stolu postave i po 20-30 vrsta kolača, ali sada suženi prostor to jednostavno ne dozvoljava. Zato će pripremiti manje kolača, ali mnogo više ručnih radova, čijom prodajom mogu održati rad udruženja i delom finansirati odlazak na brojne manifestacije i programe.

– Mi se družimo i imamo saradnju sa čak 35 udruženja. U proseku idemo jednom mesečno na po jedno druženje. Treba platiti gorivo, vozača, troškove večere, a novca je svuda sve manje. Mada, dobili smo novac od Grada i kupile smo jedan štampač, skener i foto kopir, tako da smo sada potpuno opremljene za rad. Nadamo se da će sve ovo ostati u nasleđe nekim mladim ženama koje će nam se priključiti. Nije mala stvar imati prijatelje u celom Sremu. Nema ni jednog sela a da mi u njemu nemamo kuću u koju možemo slobodno doći. To je asda i više od prijateljstva i naša udruženja su postale prave, iskrene porodice. To je bogatstvo.

Mara štrika džemper bez igala, na ruke, Jovanka plete veliki džemper, Mirjana štrika šal na debele igle, Slađa veze, Svetlana štrika, a Ljulja šije li šije. I tako se muzika i smeh iz njihove prostorije širi i pronosi kroz šašinačke sokake, prkoseći dosadnoj rutini koju zima sa sobom donosi, dok teče još jedno februarsko veče.

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Leave a Reply

%d bloggers like this: