• utorak, 21. maj 2024.
Heklica koja nakit krasi
Reportaža | Ruma
0 Komentara

Heklica koja nakit krasi

6. decembar 2016. godine

Rumske žene, preduzimljive i kreativne, prodajom svojih unikatnih radova mogu da obezbede novčana sredstva za život

Piše: M. Ninković

Sa ciljem očuvanja tradicije i kulture, ali i proizvoda domaće radinosti, Dobrotvorna fondacija Srpske pravoslavne crkve „Čovekoljublje“, nedavno je u okviru projekta „Stari zanati“, otvorila izložbeno-prodajni prostor na Zanatskom trgu u Rumi. Na jednom mestu okupile su se većinom žene, preduzimljive i kreativne, koje prodajom svojih unikatnih radova mogu delom da obezbede sebi neka novčana sredstva za život.

Jedna od njih je i Biljana Galić iz Rume, koja se bavi izradom heklanog nakita.

– Volim ručne radove, naučila sam da heklam i uživala sam u tome. Iako sam mnogo miljea i stolnjaka poklonila prijateljima, heklanih stvari je u kući bilo toliko da su članovi moje porodice već počeli da gunđaju i rekli mi da nađem novi hobi (smeh). Pre pet godina, drugarica me je uputila na heklani nakit i tako je sve počelo, govori Biljana.

Biljana Galic i Danka Jovic FOTO M Ninkovic Sremske novineVeština heklanja kojom je odavno ovladala, pomogla joj je da uz internet, započne sa izradom nakita. U početku je mislila da će sve to biti jedna zanimljiva, kratka kreativna avantura.

– Prvi nakit sam uradila najpre za moje dve ćerke, a potom i za sebe. Taj nakit koji sam nosila videli su mnogi prijatelji i bili su iznenađeni saznanjem da sam ga ja sama napravila. Krenule su narudžbine i shvatila sam da je nakit koji izrađujem mnogima zanimljiv, a dopalo im se i to što je unikatan. Sa prijateljicom Brankom, koja me je i ponukala da se ovim bavim, krenula sam da izlažem po sajmovima, manifestacijama, i sve više ljudi je saznalo za mene i moj rad.

Biljana se trudi da prati želje svojih kupaca, sluša njihove predloge, ali svojoj mašti i kreaciji potpuno daje na volju. Sam proces izrade jedne narukvice ili ogrlice, od ideje pa do finalne izrade je prilično zahtevan. Od materijala najviše koristi staklene perle koje su trajnije, nešto ređe one plastične, a kada je reč o koncu, za rad upotrebljava specijalan konac, mada kaže da po svojoj čvrstini ne zaostaje ni konac za heklanje.

– Perle se najpre nižu na konac a zatim se uheklavaju. Samo heklanje se ne vidi jer su perle sa spoljne strane, a konac je iznutra. Za izradu jedne narukvice mi je potrebno oko 4 sata, dok za jednu ogrilicu samo heklanje traje 6 časova, pošto je potrebno da nanižem oko 4 metra perli. Oko svake perle heklicom mora da se prođe tri puta. Ne čudi što i nema mnogo onih koji se bave ovakvom izradom nakita, pošto ceo proses izrade jednog komada dugo traje. Iako jeste pipavo, i zahteva mirnu ruku i dobro oko, ja u celom procesu izrade uživam, i osećam se sasvim opušteno i zadovoljno. Neke moje prijateljice koje su želele da ih ovoj izradi nakita naučim, vrlo brzo su odustale i od svega digle ruke, govori uz osmeh Biljana.

Problem izlaganja kao i prodaje sada je rešen nakon otvaranja lokala od strane fondacije „Čovekoljublje“. Žene koje u ovom prostoru poput Biljane, izlažu i prodaju svoje ručne radove su prezadovoljne i očekuju da će vremenom kupaca i posla biti sve više:

– Otvaranje ovog prostora je za nas spasonosno rešenje, i moramo samo biti strpljive i istrajati u svemu. Ovde naše žene izlažu svoje slike, dekupaž, oslikane tegle, prstenje,   kožne torbe, štrikane i tkane proizvode. Sve je ručni i unikatni rad. Mi između sebe razmenjujemo savete i podučavamo jedna drugu, svaka u svom zanatu. Mislim da je ovakava radnja jedinstvena, prve reakcije građana su sasvim dobre, a vreme će verujemo pokazati da ćemo svi od ovoga imati samo koristi.

Izložbeni prostor ručnih radova, rukotvorina starih zanata, nalazi se na Zanatskom trgu u Rumi, i smešten je u lokalu broj 10. Čak iako ne nameravate da išta kupite, ove žene vas pozivaju da ih posetite, a osmeh i prijatan razgovor su vam zagarantovani. Besplatno.

 

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: