• četvrtak, 25. april 2024.
Škola u koju đaci idu s osmehom
Reportaža | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Škola u koju đaci idu s osmehom

17. novembar 2016. godine

Iako je Sremska Rača malo selo, učenici i učiteljice ovde imaju sve uslove za rad kao i u matičnoj školi u Kuzminu

Piše: S. Mihajlović („Sremske novine“, dodatak „Graničar“

U sva četiri odeljenja u Osnovnoj školi u Sremskoj Rači, koja je područno odeljenje OŠ “Branko Radičević” Kuzmin, ima ukupno 13 đaka sa kojima rade dve učiteljice: Dušica Erdeljan i Svetlana Cagarić.

Dušica kaže da u ovoj školi radi već duži niz godina i ove školske godine vodi kombinaciju dva odeljenja-drugog i četvrtog. Svetlana Cagarić vodi prvi i treći razred

– Imam sedam učenika, a takvo brojno stanje u školi je bilo i prošle godine. Kada sam tek počela da radim bilo je znatno više ćaka, a radile su tri učiteljice, međutim, sada je dece sve manje tako da u prvom razredu ove godine imamo upisano samo jednog učenika. Međutim, dobra vest je da u selu ima priličan broj novorođene dece, tako da u narednom periodu nema bojazni da će škola biti zatvorena usled nedovoljnog broja učenika – kaže učiteljica u školi u Sremskoj Rači Dušica Erdeljan.

Prema njenim rečima, iako je Rača malo selo, učenici i učiteljice ovde imaju sve uslove za rad kao i u matičnoj školi u Kuzminu. Jedino nemaju salu, ali to je nešto što nedostaje i većim školama nego što je ova u Rači, tako da se i ne bune zbog toga, kaže Dušica i dodaje:

– Dobro sarađujemo i sa zabavištem, zajedno se igramo u dvorištu koje je lepo uređeno. Opremljeni smo i kompjuterom, štampačem, internetom…Dobru saradnju, takođe, imamo i sa đačkim roditeljima, tako da mislim da je deci baš lepo u školi, jer dolaze na nastavu srećni i sa osmehom na licu.

Reči učiteljice Dušice potvrđuje i njena koleginica Svetlana, koja dodaje još i tri puta godišnje prave priredbe, povodom proslave svetog Save, za Dan škole i za 10. mart, kada se obeležava godišnjica stradanja meštana u Drugom svetskom ratu.

Ana jedini đak prvak

Sedmogodišnja Ana Jović jedini je đak prvak ove godine u školi u Rači. Sa ponosom kaže da je pre polaska u školu već savladala sva slova, a najviše u tome joj je pomogla njena starija sestra od tetke Marina.

-Išla sam dve godine u vrtić, ali mi je ipak lepše u školi, jer ovde deca ne galame kao tamo. Učiteljica mi je dobra i to mi se jako sviđa, jedino što mi fali jeste još neko ko bi išao sa mnom u odeljenje, pošto ne volim to što sam jedini prvak. Najviše od svih predmeta volim engleski jezik, a kad porastem volela bih da budem učiteljica, jer volim da naređujem deci – kaže mala Ana i dodaje da nema mnogo domaćih zadataka, tako da kad dođe kući ima dovoljno vremena za igru.

 

Малишани у вртићуU vrtiću 11 mališana

U zabavište u Sremskoj Rači ove godine je upisano 11 mališana, sa kojima radi vaspitačica Jelica Budimir.

Kako kaže, već nekoliko godina je ovde mešovita grupa dece,  od tri do šest godina, jer ih nema dovoljno predškolskog uzrasta.

-Deca se lepo druže, igraju se zajedno, a ovi stariji su pažljivi i brinu o mlađima. U zavisnosti od interesa dece, kroz igru ih učim da prepoznaju slova i brojeve. Pošto se svi poznaju, druženje nastavljaju i kad krenu kući – kaže vaspitačica Jelica Budimir i dodaje da je vrtić dobro opremljen svim potrebnim sredstvima za rad, kao i igračkama.

 

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: