• četvrtak, 30. novembar 2023.
Festival tamburaške muzike „Mlade žice“
Sremska Mitrovica
0 Komentara

Festival tamburaške muzike „Mlade žice“

31. mart 2015. godine

Sremska Mitrovica – Peti  festival tamburaške muzike omladinskih orkestara i malih tamburaških sastava „Mlade žice“ održaće se večeras, 31.marta 2015. sa početkom u 18časova u Pozorištu „Dobrica Milutinović“ u Sremskoj Mitrovici. Organizator Festivala je Centar za kulturu „Sirmijumart“. Na Festivalu nastupaju omladinski orkestri Srema i Vojvodine, objedinjeni idejom podsticanja interesovanja mladih za već pomalo zaboravljeni zvuk tambure. Izvođačkim kvalitetom i raznovrsnim programom, omladinski orkestri ispunjavaju najšire muzičke i umetničke zahteve, a pored tradicionalne muzike na repertoaru se nalaze i transkripcije klasičnih muzičkih dela.

Na Festivalu „Mlade žice“ učestvuju: Gradski tamburaški orkestar „Branko Radičević“ iz Rume, TO „Plavi čuperak“ iz Rume, tamburaška sekcija HKPD „Matija Gubec“, takođe iz Rume, Kamerni sastav hrvatske glazbene udruge „Festival bunjevački pisama“ iz Subotice i domaćin TO „Srem“ Centra za kulturu „Sirmijumart“, iz Sremske Mitrovice.

Festival je revijalnog karaktera, a repertoar čine različite svetski poznate kompozicije, kao i one koje pripadaju muzici kraja iz kog dolaze orkestri. Neki orkestri će nastupiti i sa vokalnim solistima.

Pred sam početak Festivala, u 18 časova, u foajeu Pozorišta „Dobrica Milutinović“ biće otvorena izložba „String Art“. Postavka obuhvata ručno izrađene slike tehnikom „string art“ koja je specifična po tome što se za njihovu izradu koriste ekseri i konac. Svi zainteresovani postavku ove izložbe moći će da pogledaju i u okrugloj sali Biblioteke „Gligorije Vozarović“ od prvog do trećeg aprila.

Gosti Festivala su Nenad Manojlović i Tamburaški orkestar „Kuzminci“.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: