Sremska Mitrovica – Tradicionalni „Dan mangulice“ danas je u Rezervatu „Zasavica“ okupio veliki broj gostiju iz zemlje i sveta koji su mogli da degustiraju i kupe proizvode od mangulice za koje je utvrđeno da blagotvorno deluju na organizam. Sadržaj holesterola u mesu mangulice u proseku je za 50 – 75 odsto niži u odnosu na prosek sadržaja holesterola u svinjskom mesu drugih rasa, a ispitivanja su pokazala da konzumiranje ovog mesa dovodi do stvaranja dobrog HDL holesterola i redukcije lošeg LDL holesterola.
Mangulice se na Zasavici uzgajaju na stari, tradicionalan način, slobodno puštene na ograđenom pašnjaku „Valjevac“ površine 300 hektara.
Proizvoda od mangulice nema mnogo, veoma su traženi i imaju dobru cenu. Mast od mangulice prodavala se po 350 dinara za kilogram, švargla 700 dinara, sveže meso, slanina i čvarci od mangulice koštali su 1.000 dinara kilogram, mleveno meso po 1.500 dinara kilogam, kobasica od mangulice koštala je 2.000 dinara kilogram, kulen 5.000, a šunka 10.000 dinara komad.
Jedno reagovanje na “„Dan mangulice“”
Razmislite samo ko ima problema sa holesterolom!
Isključivo oni koji se prežderavaju i imaju višak kilograma. Takvima ni Mangulica neće pomoći! Takoda ta priča o lekovitosti mesa Mangulice pada u vodu i nema nikakvog smisla ako jedete umereno!
PROPAGANDA JE ČUDO! Osim toga Na kraju se svaki ovakav događaj pretvori u prežderavanje i pijančenje tako da meso običnih svinja u umerenim količinama izgleda mnogo lekovitije od ovakvih pojava!
Porez na BUDALE!