• ponedeljak, 15. jul 2024.
„Dan mangulice“
Vesti | Sremska Mitrovica
1 Komentar

„Dan mangulice“

3. decembar 2011. godine

Sremska Mitrovica – Tradicionalni „Dan mangulice“ danas je u Rezervatu „Zasavica“ okupio veliki broj gostiju iz zemlje i sveta koji su mogli da degustiraju i kupe proizvode od mangulice za koje je utvrđeno da blagotvorno deluju na organizam. Sadržaj holesterola u mesu mangulice u proseku je za 50 – 75 odsto niži u odnosu na prosek sadržaja holesterola u svinjskom mesu drugih rasa, a ispitivanja su pokazala da konzumiranje ovog mesa dovodi do stvaranja dobrog HDL holesterola i redukcije  lošeg LDL holesterola.

Mangulice se  na Zasavici uzgajaju na stari, tradicionalan način, slobodno puštene na ograđenom pašnjaku „Valjevac“ površine 300 hektara.

Proizvoda od mangulice nema mnogo, veoma su traženi i imaju dobru cenu. Mast od mangulice prodavala se po 350 dinara za kilogram, švargla 700 dinara, sveže meso, slanina i čvarci od mangulice koštali su 1.000 dinara kilogram, mleveno meso po 1.500 dinara kilogam, kobasica od mangulice koštala je 2.000 dinara kilogram, kulen 5.000, a šunka 10.000 dinara komad.

 

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

Jedno reagovanje na “„Dan mangulice“”

  1. zeka kaže:

    Razmislite samo ko ima problema sa holesterolom!
    Isključivo oni koji se prežderavaju i imaju višak kilograma. Takvima ni Mangulica neće pomoći! Takoda ta priča o lekovitosti mesa Mangulice pada u vodu i nema nikakvog smisla ako jedete umereno!
    PROPAGANDA JE ČUDO! Osim toga Na kraju se svaki ovakav događaj pretvori u prežderavanje i pijančenje tako da meso običnih svinja u umerenim količinama izgleda mnogo lekovitije od ovakvih pojava!
    Porez na BUDALE!

Ostavi komentar

%d bloggers like this: