Vremenske prilike poslednjih godina promenile su i kalendar orezivanja vinograda i voćnjaka. Iskusni poljoprivrednici, Zuska i Janko Turan iz Stare Pazove, od kada su zime znatno toplije, orezivanje vinove loze počinju već u januaru. U četvrtak, prvog lepog i toplog dana u ovoj godini, Zuska je već bila na merdevinama i orezivala lozu u dvorištu.
– Slušala sam vinogradare i stručnjake, koji kažu da je najbolje orezivanje početi između dva Božića. Tako i mi poslednjih godina. Pokazalo se da to odgovara i vinovoj lozi i voćnjaku – kaže ova baka (mamika) dva unuka, u godinama 70+ kada se retko ko usuđuje da stane i na manje merdevine. Ona ne razmišlja o tri i po metra visine, već znalački priprema lozu za dobar rod.
– Nekada, kada su bile jače zime, hladnije, sa snegom, rezidbu smo počinjali oko Svetog Trifuna, prvo bi orezali lozu a onda voće. Sve je, obavezno, bilo završeno do 25. marta – seća se gospođa Turan, koja je oduvek, gotovo sve poljoprivredne poslove radila sa mužem. Janko kaže da je vozila i veliki traktor sa prikolicom punom bala sena.
Ovi ugledni staropazovački domaćini, iako u poodmaklim godinama, spremni su za novu radnu sezonu.
– Vinograd i voćnjak još uvek sami radimo. Za 20 ari vinograda treba nam četiri dana da orežemo i za jutro voćnjaka dva dana. Taj nas posao uskoro čeka – najavljuje Janko.
Branka Topalović