• ponedeljak, 15. jul 2024.
Počela kampanja “Vozi odmoran”
Društvo | Hronika | Šid | Vesti
0 Komentara

Počela kampanja “Vozi odmoran”

5. jul 2024. godine

Agencija za bezbednost saobraćaja, u saradnji sa partnerima: Ministarstvom unutrašnjih poslova – Upravom saobraćajne policije, Auto-moto savezom Srbije, kompanijom EKO SERBIA, Turističkom organizacijom Srbije i JP „Putevi Srbije“, već osmu godinu zaredom organizuje kampanju pod nazivom „Vozi odmoran“, koja se realizuje tokom letnjeg perioda i podrazumeva različite preventivne aktivnosti usmerene na smanjenje broja saobraćajnih nezgoda, broja poginulih i teško povređenih.

Kampanja „Vozi odmoran“ namenjena je svim vozačima i putnicima koji će tokom jula i avgusta prolaziti kroz Republiku Srbiju – prvenstveno putnicima koji idu na duga putovanja, onima koji tranzitiraju ali i svima onima koji se u letnjim mesecima nađu na našim putevima. Naime, iz godine u godinu, uprkos činjenici da je značajno povećavan obim saobraćaja na putevima Srbije u letnjem periodu, smanjuje se broj poginulih i povređenih osoba u saobraćajnim nezgodama, što jasno pokazuje u kojoj meri su značajne zajedničke institucionalne aktivnosti.

Jedan od glavnih uzroka saobraćajnih nesreća je umor, a kampanja “Vozi odmoran” ima za cilj podizanje svesti kod vozača o opasnostima umora i posledicama koje može izazvati. Tokom trajanja kampanje, vozači će na odmorištima širom Srbije moći da razgovaraju sa predstavnicima JP “Putevi Srbije”, koji će im deliti korisne savete, informativne liflete i vodu.

Kampanja obuhvata različite preventivne aktivnosti, osmišljene da skrenu pažnju na važnost odmora tokom vožnje. Akcija je posebno namenjena vozačima koji putuju na dužim relacijama i tranzitnim putnicima, pružajući im neophodne informacije i savete za sigurnu vožnju.

Kampanja „Vozi odmoran“ počela je 1. jula i trajaće do 10. septembra.

Svakoga dana u letnjim mesecima se dogodi između 90 i 100 saobraćajnih nezgoda. U proseku leti mesečno smrtno strada oko 40 lica i oko 1.600 lica zadobije povrede u saobraćajnim nezgodama.

U julu i avgustu 2023. godine, dogodilo se 70 saobraćajnih nezgoda sa poginulim i 2.557 saobraćajnih nezgoda sa povređenim licima. U tim nezgodama ukupno je poginulo 76 i povređeno 3.832 lica, od kojih je 720 lica zadobilo teške telesne povrede.

Poruke kampanje „Vozi odmoran“: pažljivo isplanirajte svoj put, proverite tehničku ispravnost automobila, pravite pauzu na svaka dva sata, pauza mora da traje najmanje 15 minuta, na put krenite naspavani, odmorni i zdravi i što češće se hidrirajte.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: