• nedelja, 16. jun 2024.
EPILOG ŠTRAJKA PROSVETARA: Napad na nastavnike je krivično delo?
Društvo | Vesti
0 Komentara

EPILOG ŠTRAJKA PROSVETARA: Napad na nastavnike je krivično delo?

17. maj 2024. godine

Povodom protesta prosvetnih radnika, Ministarka prosvete u Vladi Republike Srbije Slavica Đukić Dejanović i ministarka pravde Maja Popović razgovarale su sa predsednicima i predstavnicima reprezentativnih sindikata u prosveti o statusu prosvetnih radnika i prevenciji i smanjenju nasilja u školama.

Na sastanku je postignut dogovor o tome da se u tekst Zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika, koji priprema Radna grupa Ministarstva pravde, u cilju povećane krivično-pravne zaštite prosvetnih radnika, uvrsti posebno krivično delo kojim će se sankcionisati napad na zaposlene u obrazovanju.

Đukić Dejanović je istakla značaj saradnje sa sindikatima, koji su važan partner Ministarstva i učestvuju u svim procesima, kako bi se našla najbolja zakonska i podzakonska rešenja i unapredio obrazovno-vaspitni rad.

Ona je osudila svaki oblik nasilja i saglasila se sa tim da treba jačati autoritet prosvetnih radnika i obrazovni sistem činiti bezbednim.

Na sastanku je istaknuto da se pitanje nasilja može rešiti samo sinhronizovano i u saradnji svih institucija i pojedinaca u društvu.

Zahtev za zaštitu prosvetnih radnika uputili su Sindikat radnika u prosveti Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije i Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije “Nezavisnost”, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.

Foto: Ministarstvo prosvete

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: