• utorak, 23. april 2024.
Mart mesec borbe protiv raka: Preventivni pregledi u Sremu
Društvo | Hronika | Sremska Mitrovica | Vesti
0 Komentara

Mart mesec borbe protiv raka: Preventivni pregledi u Sremu

1. april 2024. godine

Mart mesec borbe protiv raka i Svetski dan borbe protiv raka U mesecu martu, koji je u kalendaru javnog zdravlja označen kao mesec borbe protiv raka, obavljeni su preventivni pregledi na teritoriji Srema i održano je grupno predavanje o značaju i mogućnostima prevencije malignih bolesti.

Preventivni pregledi merenja krvnog pritiska i nivoa šećera u kapilarnoj krvi obuhvatili su 135 osoba, dok je indivudailni razgovor o faktorima rizika obavljen sa 97 osoba. U okviru poseta podeljen je edukativni materijal i svi su imali mogućnost da pitaju sve što ih interesuje u vezi svog zdravlja. Posebno je naglašen značaj skrining programa, i data su detaljna uputstva o načinu izvođenja skrininga za rano otkrivanja raka dojke i grlića materice, kao i karcinoma debelog creva, koji bi trebali u narednom periodu da značajno
doprinesu smanjenju obolevanja i umiranja od navedenih bolesti.

U srednjoj medicinskoj školi ’’Draginja Nikšić održano je predavanje na temu – Odgovorni prema sebi i drugima-rizično ponašanje mladih i prevencija HPV infekcije-, gde su pružene informacije o imunizaciji protiv HPV, koja je nejefikasnije metoda prevencije karcinoma grlića materice.

Prevencija malignih oboljenja ima ogroman zdravstveni potencijal i predstavlja najefikasniji pristup u kontroli malignih bolesti, jer otkrivanjem raka u ranoj fazi stvara se mogućnost za njegovo efikasno lečenje.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: