• nedelja, 19. maj 2024.
Prvo mesto na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija Vojvodine za Ekonomsku školu “9. maj”
Društvo | Hronika | Sremska Mitrovica | Vesti
0 Komentara

Prvo mesto na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija Vojvodine za Ekonomsku školu “9. maj”

25. mart 2024. godine

Učenička kompanija „EcoEarth“ iz Ekonomske škole „9. maj“ osvojila je prvo mesto na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija Vojvodine održanog u sredu, 20. marta u tržnom centru BIG Novi Sad.

Na Regionalnom takmičenju u Novom Sadu svoje proizvode i usluge ponudilo je 20 učeničkih kompanija iz Bačke Palanke, Vršca, Zrenjanina, Inđije, Novog Sada, Ruskog Krstura, Sremske Mitrovice, Subotice, Šida i Titela, a članovi žirija su ocenjivali njihove kompanijske izveštaje, prodajne veštine i jednostavnost ponude. Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji, uz saradnju i finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), NCR fondacije, UniCredit fondacije i Ministarstva prosvete. Tri najbolja tima plasirala se na nacionalno takmičenje, gde će „odmeriti snage“ sa pobednicima ostalnih regiona u zemlji. Pobednik na nacionalnom nivou predstavljaće Srbiju na evropskom takmičenju u julu ove godine na Siciliji.

Prvo mesto za najbolje preduzetnike među srednjoškolcima iz Vojvodine osvojile su učenice Ekonomske škole „9. maj“ sa kompanijom „EcoEarth“ koja se bavi proizvodnjom, pakovanjem i prodajom komposta i proizvodnjom tečnosti za zaštitu biljaka od insekata na organskoj bazi. Pobedničku ekupu na čelu sa nastavnicom Natašom Ordagić i biznis mentorkom Draganom Knežević ispred Banke Inteze činile su učenice treće godine smera finansijski administrator Biljana Čanadžija, Nina Stanar, Jelena Marjanović, Karolina Marčok i Sonja Vukašinović.

Ekonomsku školu „9. maj“ predstavljala je i kompanija „Jastoput“ koja se bavi proizvodnjom jastuka za putovanje sa dodacima sušenog bilja. Kompaniju „Jastoput“ predstvaljale su učenice treće godine smera ekonomski tehničar Marina Jevtić, Jelena Đokić, Kristina Đurđević i Svetlana Kostić. Učenice su imale podršku mentora – nastavnica Nataše Ordagić i Nede Tović.

Učenička kompanija je najpoznatiji program globalne mreže Junior Achievement koji se sprovodi širom sveta i omogućava učenicima srednjih škola da razviju i vode sopstvene kompanije, sa realnim proizvodima i uslugama, kao i da uprvljaju zarađenim novcem. Program traje preko cele školske godine, a Evropska komisija ga je označila kao najbolji primer preduzetničkog obrazovanja.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: