• nedelja, 25. februar 2024.
Milica Konstantinović, dobitnica Nušićeve nagrade Udruženja dramskih pisaca Srbije
Kultura | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Milica Konstantinović, dobitnica Nušićeve nagrade Udruženja dramskih pisaca Srbije

1. februar 2024. godine

Mitrovčanka Milica Konstantinović, dramaturg i doktor nauka u oblasti teorije umetnosti i medija, pobednica je 43. konkursa Udruženja dramskih pisaca Srbije za nagradu “Branislav Nušić”. Ona je ovu nagradu dobila za dramu “Đuka: Drama o Đuki Mandić u 66 slika“ koju je autorka napisala još 2015. godine, a koja govori o životu Nikole Tesle i njegove porodice.

-Zbog privatnih obaveza drama je stajala u fioci sve ove godine, a na konkurs za Nušićevu nagradu poslala sam je 2022. godine. Interesantno je kako sam saznala vest o nagradi, jer se sve to desilo na Bogojavljenje i ima dosta simbolike u svemu. Naime, s obzirom da se drame šalju pod šifrom, moj kum reditelj Ilija Gajica koji je pre nekoliko godina čitao “Đuku” video je obrazloženje u medijima, tako da sam o vest nagradi zapravo saznala tako što mi je kum javio na Bogojavljenje. Iskreno, nagradu nisam očekivala i bila sam veoma iznenađena i polaskana s obzirom da je predsednik žirija Zoran Stefanović rekao da je ta “drama dragulj i zaista nešto vredno u srpskoj dramaturgiji”. Meni je to dalo potvrdu da moje duhovne vrednosti u ovoj zemlji imaju neko čvrsto uporište sa kojim sam ja uspela da se povežem, odnosno da je sve ono što sam studirala i u šta sam godinama ulagala, sada dobilo potvrdu u našoj sredini. Zato smatram da je ovo najbolja poetska pravda koja mi se mogla desiti – kaže o nagradi Milica Konstantinović.

S obzirom da se već dugo bavi ovim poslom i da je drame pisala još tokom studiranja, Milica je već odavno poznata u svetu umetnosti. Za svoj rad do sada je dobijala brojne nagrade. Neke od njih su: priznanje Gete instituta za komad “Hiperbolični paraboloid”, nagrada na festivalu u Mostaru za komad “Tunel” i nagrada za umetnički dojam u Krakovu za kompletnu ekipu filma “Edina” urađenog po njenom scenariju. Drame su joj objavljivane na radiju i u časopisu “Scena”, a njeni tekstovi se i danas igraju u pozorištima u Beogradu i Novom Sadu. Možda jedna od najpoznatijih predstava je “Sokin i Bosina”, koja je do sada imala više od 200 izvođenja. Milica je, takođe, radila i scenarije za serije i filmove, među kojima su “Dug moru”, “Aviondžije” i upravo završeni “Samo tri na kauču”. Trenutno piše sinopsis vezan za vojvođanske hajduke, a proteklih nekoliko meseci u svom rodnom gradu vodi dramske radionice za decu i omladinu.

Nušićeva nagrada za “Đuku” Milici tek treba da bude i zvanično uručena, a u međuvremenu ona je, kao laureat, imala čast da govori na grobu Branislava Nušića, kada se davao pomen ovom velikanu srpske književnosti.

S. Mihajlović

Reč žirija

Na 43. konkurs „Branislav Nušić” za originalni dramski tekst Udruženja dramskih pisaca Srbije stiglo je trideset četiri drame, većinom celovečernje, Žiri koji je ocenjivao pristigle drame bio je u sastavu: diplomirani dramaturg Vladimir Đurić, doktor filologije i istoričar pozorišta i drame Jelena Perić i diplomirani dramaturg Zoran Stefanović, predsednik.

Prema rečima žirija tema pobedničke drame 43. konkursa „Branislav Nušić“, pod naslovom „Đuka: Drama o Đuki Mandić u 66 slika“ je kako srpska porodica u zapadnom delu našeg naroda, u kasnom 19. veku, tretira svoje crne ovce, sumanute, neradnike i „oriđinale“, a ideja teksta je da i najveći procesi čovečanstva zavisi od toga da li beskorisna ljudska jedinka ima samisao, saosećanje i ljubav bar još jednog ljudskog bića. Drama „Đuka“, svojom dokumentarnom istraženošću, socijalno-istorijskim i civilizacijskim implikacijama, filozofskim nijansama i krajnjom poukom i porukom predstavlja jednu od najpotresnijih drama u istoriji od skoro pola stoleća konkursa „Branislav Nušić“. Ona se svojom dostojanstvenom mudrošću izdvaja i u savremenoj srpskoj dramaturgiji koja u svim svojim oblicima — od scene do svakovrsnog ekrana — neretko boluje od površnosti, idejno-tematske cenzure i poremećaja svih vrednosti.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: