• subota, 2. mart 2024.
40.000 ručno oslikanih slika, među kojima i rukom Rumljanke Lenke Krstić – film „Seljani“ poljski kandidat za Oskara
Reportaža | Vesti | Ruma
0 Komentara

40.000 ručno oslikanih slika, među kojima i rukom Rumljanke Lenke Krstić – film „Seljani“ poljski kandidat za Oskara

10. februar 2024. godine

O nastanku poljskog filma „Seljani“ već smo pisali proteklog leta. Ovih dana i publika iz Rume je mogla da u bioskopu Kulturnog centra pogleda ovaj animirani film zahvaljujući tome što je Lenka Krstić, slikarka iz Rume učestvovala u ovom velikom filmskom i slikarskom poduhvatu, kakav se verovatno više nikada neće moći videti širom planete.

Film „Seljani“ poljskih reditelja Dorote Kobijele i Hju Velčmana, je ostvarenje koje je zahtevalo da se ručno oslika 40.000 slika i pripremi 78.000 frejmova! Deo filma nastao je i zahvaljujući slikarskom umeću Rumljanke Lenke Krstić, koju sugrađani bolje poznaju po muralima koje je sa grupom Viral slikala širom grada.

Film „Seljani“ poljski kandidat za nagradu Oskar, a nastao je u koprodukciji Poljske, Srbije i Litvanije. Prvo je snimljen sa profesionalnim glumcima, a naknadno zatim u potpunosti oslikan rukom akademskih slikara, među kojima i više od 20 akademskih slikara i supervizora iz Srbije.

-Ovo nije prvo iskustvo dvojca koji je učestvovao u stvaranju filma, Dorote Kobijele i Hju Velčmana, jer su 2017. godine uradili film „Sa ljubavlju, Vinsent“ koji je tada bio nominovan za prestižnu nagradu Vafta i Oskar. I taj je film bio spoj igranog i animiranog oslikanog. Kada je film snimljen sa glumcima, naknadno je oslikan. Neko je izračunao da je utrošeno 200.000 sati i oslikano 40.000 slika. Onda je jasno koliki posao su uradili slikari i koliki su teret poneli da bi se film pojavio. Nama je puno srce što je naša sugrađanka Lenka Krstić bila deo nastajanja ovog filma – rekao je Miroslav Bata Ninković, iz Kulturnog centra Ruma.

Proces nastajanja filma trajao je više od dve godine. Lenka Krstić je 2021.godine na konkursu među 300 naših slikara prošla odabir i našla se među 20 umetnika iz zemlje, koji su pored kolega iz Poljske i Litvanije, oslikavali film. Koliki je poduhvat u pitanju dovoljno govori podatak da se svaki frejm ručno slika, a posebno imajući u vidu to da jedan sekund klasičnog videa sadrži 25 frejmova, odnosno slika, u ovom slučaju rađenih ljudskom rukom. Film se pripremao u studiju „Lumina“ produkcijske kuće Digitalkraft u Beogradu.

-Mnogo mi je drago, jer je ovo moj grad u kom se prikazuje film. To je bio mukotrpan proces koji se isplatio i učestvovali smo u nečemu što je neponovljivo. Najduža scena koju sam ja dobila je imala blizu 300 frejmova i slikala sam je skoro 4 meseca. Brzina nam se povećavala kako smo sticali iskustvo. Kasnije smo ušli u proces toliko dobro, da supervizori nisu morali da intervenišu. Rediteljka Dorota je izjavila da više neće raditi ovakve filmove – rekla je Lenka Krstić, slikarka iz Rume.

Film „Seljaci“ je rađen po istoimenom romanu Vladislava Rejmonta, poljskog nobelovca koji je pokušao da opiše socijalne prilike seljaka kroz četiri godišnja doba krajem 19. i početkom 20. veka. Film je svetsku premijeru doživeo u Torontu prošle jeseni, a u Srbiji je prvi put prikazan u decembru 2023. u MTS dvorani. Zahvaljujući angažovanju Kulturnog centra i publika iz Rume imala je da priliku da pogleda sa kakvim se poduhvatom suočila slikarka iz Rume, koja se obratila publici tokom prikazivanja filma u rodnom gradu.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: