• nedelja, 25. februar 2024.
Prvaci iz pećinačke opštine upoznali Pažljivka
Društvo | Hronika | Pećinci | Vesti
0 Komentara

Prvaci iz pećinačke opštine upoznali Pažljivka

24. novembar 2023. godine

U Kulturnom centru Pećinci Pažljivko se u sredu družio sa prvacima iz sve tri osnovne škole sa teritorije pećinačke opštine tokom interaktivne predstave koju su i ove godine organizovali Savet za bezbednost saobraćaja Opštine Pećinci i republička Agencija za bezbednost saobraćaja iz Beograda.

Zanimljiva i edukativna predstava „Pažljivkova pravila u saobraćaju“ već godinama ima za cilj da najmlađim učesnicima u saobraćaju približi najosnovnija pravila ponašanja u saobraćaju kako bi se bezbedno kretali na svom putu od kuće do škole.

Zamenik predsednika opštine Pećinci Zoran Vojkić tom prilikom je rekao da pećinačka lokalna samouprava dosta pažnje pridaje upravo đacima prvacima, kao najranjivijim učesnicima u saobraćaju.

-Edukativni sadržaji ovakvog tipa za naše najmlađe su od velikog značaja, jer oni tek stasavaju i neophodno je da su oni na, svom putu od kuće do škole, pre svega bezbedni. Sa tim ciljem Opština Pećinci trudi se da zone škola u svih 15 naselja budu obezbeđene horizontalnom i vertikalnom signalizacijom, kao i usporivačima saobraćaja. Početkom ove školske godine osvežena je horizontalna saobraćajna signalizacija u svim zonama škola, a trenutno se u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj radi na projektima koji će dodatno povećati bezbednost dece u zonama škola u svim našim naseljima gde je to potrebno – izjavio je Vojkić.

Zajedno sa pećinačkom lokalnom samoupravom, Odeljenjem za društvene delatnosti i osnovnim školama opštinski Savet za bezebednost saobraćaja ulaže dosta napora u prevenciju i edukaciju svih učesnika u saobraćaju, a predsednik Saveta Milan Mijić dodaje da su edukacijama posebno obuhvaćena deca, kao i da sa Agencijom za bezbednost saobraćaja, sada već tradicionalno, organizuju predstavu Pažljivko za đake prvake, tokom koje prvacima uruče poklone.

-I ove godine svaki prvak sa teritorije naše opštine dobio je na poklon fluorescentni prsluk, frluorescentnu narukvicu i privezak u obliku prsluka, kao i sokiće i kroasane, a u planu je podela i interaktivnog priručnika Pažljivkova pravila u saobraćaju, koji u kombinaciji sa aplikacijom na telefonu ili tabletu najmlađe na edukativan i savremen način uči kako da se bezbedno ponašaju u saobraćaju – rekao je Mijić.

Kao i do sada u glavnoj ulozi predstave je upravo Pažljivko, koji sve vreme uključuje decu i poziva ih da aktivno učestvuju u predstavi i na taj način im pomaže da lakše usvoje znanja o najvažnijim pravilima ponašanja u saobraćaju, a prema rečima Nikole Novakovića iz Agencije za bezbednost saobraćaja deca najbolje uče uz igru i pesmu.

-Osnovni cilj ove predstave je da na jedan zabavan, praktičan a pre svega efikasan način naučimo decu o osnovnim pravilima ponašanja u saobraćaju. Nažalost, godišnje u saobraćajnim nezgodama strada oko 10 dece. To je svakako veliki broj i zbog toga organizujemo ovakve aktivnosti, da što više dece upozna Pažljivka i osnovna pravila ponašanja u saobraćaju. Pored ove aktivnosti, Agencija za bezbednost saobraćaja organizuje i druge edukativne i preventivne aktivnosti sa ciljem postizanja vizije, a to je nula poginule dece u saobraćaju – kazao je Novaković.

pecinci.org

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: