• petak, 12. jul 2024.
Dežurstvo učenika u školama za vreme nastave je protivzakonito
Društvo | Vesti
0 Komentara

Dežurstvo učenika u školama za vreme nastave je protivzakonito

18. novembar 2023. godine

Zaštitnik građana obustavio je ispitni postupak ocene zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva prosvete zbog angažovanja učenika za dežurstvo za vreme trajanja nastave.

Postupak je pokrenut po sopstvenoj inicijativi, a nakon tragičnog događaja u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” 3.maja ove godine, kada su među ubijenima bile i učenice koje su tog dana dežurale u holu škole.

Postupajući po zahtevu Zaštitnika građana, Ministarstvo je dostavilo Uputstvo za izradu akta kojim ustanove obrazovanja i vaspitanja propisuje mere, način i postupak zaštite i bezbednosti dece i učenika , koji je usvojen krajem maja prošle godine. U tom uputstvu nigde se ne pominje dežurstvo učenika, što znači da u navedenim ustanovama nije moguće uvesti dežurstvo učenika za vreme nastave. Međutim, tragičan događaj od 03. maja ove godine, na žalost, pokazao je da praksa u nekim školama u našoj zemlji i dalje predviđa dežurstvo učenika. Stoga je Zaštitnik građana zatražio da Ministarstvo preko nadležnih
školskih uprava obavesti sve škole da dežurstvo učenika u toku nastave nije dozvoljeno i da je nezakonito, a da one ustanove koje to imaju, odmah prekinu sa tim.

Ministarstvo je obavestilo Zaštitnika građana da je svim direktorima škola prosledilo akt u kome je ukazano da Uputstvo propisuje da ustanova utvrđuje raspored dežurstva zaposlenih, a ne i učenika, koje zaposleni treba i da zaštite.

Saopštenje Zaštitnika građana

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: