• četvrtak, 22. februar 2024.
Osnovan Savet za međunacionalne odnose u Staroj Pazovi
Društvo | Hronika | Stara Pazova
0 Komentara

Osnovan Savet za međunacionalne odnose u Staroj Pazovi

5. oktobar 2023. godine

Odlukom o osnivanju Saveta za međunacionalne odnose u Staroj Pazovi kao nacionalno mešovitoj Opštini osnovano je ovo samostalno radno telo.

Odredbama ove Odluke propisano je da članove u Savetu imaju predstavnici srpskog naroda i nacionalnih manjina sa više od 1 odsto učešća u ukupnom stanovništvu opštine, prema poslednjem popisu stanovništva u Republici Srbiji. Budući da navedene uslove u opštini Stara Pazova ispunjavaju slovačka, hrvatska i romska nacionalna manjina, shodno tome, Savet za međunacionalne odnose opštine čine po dva predstavnika srpske, slovačke, hrvatske i romske zajednice.

Članove Saveta koji su pripadnici srpskog naroda ili nacionalnih manjina, koje nemaju nacionalne savete, predlaže Komisija za izbor i imenovanja, a previđeno je da član Saveta ne može da bude odbornik i da polovina kandidata moraju biti žene.

U skladu sa Odlukom o osnivanju u Savet za međunacionalne odnose u opštini Stara Pazova na predlog Komisije za izbor i imenovanja ušli su Jelena Pešić i Željko Šolaja. Na predlog Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine članovi Saveta za međunacionale odnose su Filko Igor i Katarina Vereš iz Stare Pazove.

Hrvatsko nacionalno vijeće je predložilo Ivana Radoša i Anitu Naglić iz Golubinaca, a na predlog Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine u Savetu su Eldena Stanić i Aleksandar Balinović iz Stare Pazove.

Mandat članova Saveta traje četiri godine.

B. Topalović

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: