• petak, 12. jul 2024.
U pećinačkoj šećerani potpaljena krečna peć
Društvo | Hronika | Pećinci | Vesti
0 Komentara

U pećinačkoj šećerani potpaljena krečna peć

5. septembar 2023. godine

Simboličan početak 45. kampanje prerade šećerne repe u proizvodnom centru Fabrike šećera “Sunoko” u Pećincima označilo je jučerašnje svečano potpaljivanje krečne peći. U prisustvu rukovodstva i zaposlenih fabrike, peć je potpalio predsednik opštine Pećinci Siniša Đokić, koji je tom prilikom istakao da je šećerna repa poljoprivredna kultura sa dugogodišnjom tradicijom na sremskim njivama i da se nada da će, zahvaljujući sve povoljnijim uslovima koje Šećerana nudi poljoprivrednim proizvođačima, ponovo postati jedna od najzastupljenijih i najprofitabilnijih kultura u domaćoj poljoprivredi.

Po rečima tehničkog direktora pećinačke šećerane Branislava Bogdanovića, ove godine je u planu da se preradi oko 500.000 tona šećerne repe, znatno više nego prošle godine, a kampanja će, ukoliko im vremenski uslovi budu išli na ruku, trajati 80 do 90 dana.

-Repa je dobrog kvaliteta. U delu Srema koji nije dobio kišu repa je nešto lošijeg kvaliteta, ali ćemo zato tu repu prvu vaditi, kako bismo sprečili dalje promene u kvalitetu. Po sadržaju šećera repa je ove godine u SRPS standardu i prinosi su dobri, tako da će sigurno biti proizvedeno 10 tona šećera po hektaru repe, što je sasvim zadovoljavajuće. Siguran sam da će se i ove godine pokazati da je šećerna repa najisplativija kultura za setvu – rekao je Bogdanović.

Iako ovogodišnja kampanja tek počinje, kompanija “Sunoko” je već objavila uslove za ugovaranje proizvodnje šećerne repe za 2024. godinu, kaže sirovinski direktor Miodrag Pavlović.

-Osnovna cena je 47 evra za tonu šećerne repe, a proizvođačima koji ugovore proizvodnju šećerne repe do 1. decembra isplaćujemo beskamatni avans u iznosu od 600 evra. Proizvođačima obezbeđujemo i kompletan repromaterijal po vrlo povoljnim cenama, a pružamo im i finansijsku podršku za kupovinu mehanizacije. Praktično, proizvođač može sa našim sredstvima da isfinansira kompletnu proizvodnju, a zahvaljujući garantovanoj ceni može već sada da zna na koliku zaradu može da računa naredne jeseni i da na osnovu toga projektuje svoju proizvodnju – izjavio je Pavlović.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: