• četvrtak, 21. septembar 2023.
Mlada preduzetnica Jana Krklješ: Od ideje do realizacije
Društvo | Zabava | Hronika | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Mlada preduzetnica Jana Krklješ: Od ideje do realizacije

5. septembar 2023. godine

Dvanaestogodišnja Jana Кrklješ iz Mačvanske Mitrovice, na veliko iznenađenje svojih roditelja, odlučila je da ovaj letnji raspust sama zaradi za sto za šminkanje. Još pred kraj školske godine ona je došla na ideju da pravi i prodaje narukvice, a do sada je, kako ponosno ističe, njen prihod dosta veći od onog što je očekivala.

Кreativnost je, kaže mlada Mačvanka, povukla na svoju majku Sandru.

-Moja mama uvek nešto lepo pravi, a pogotovo za novogodišnje i božićne praznike. To su razni ukrasni predmeti, na primer svetleće kutije i patuljci, a čak je i dvorište posebno sredila. Ja je uvek posmatram i volim, da kao i ona nešto sama kreiram. Znala sam da ću preko raspusta imati jako puno slobodnog vremena, a kako mi ne bi bilo dosadno poželela sam da nađem sebi zanimaciju, ali i da zaradim. Tako sam se dosetila da bih mogla da pravim narukvice od raznih perlica i da ih prodajem, jer hoću da renoviram svoju sobu – puna entuzijazma kaže Jana.

Da pokrene svoj mali „biznis“ u pomoć su pritekle upravo mama i baka, koje su joj obezbedile materijal za rad.

-Кada sam rekla mami šta sam smislila ona je tu moju ideju odmah podržala, pa mi je zajedno sa bakom kupila baš dosta perlica, koje sam ja nizala na kanapčiće i tako pravila narukvice. Neke su jednobojne, neke šarene, veće i manje, a počela sam da pravim i ogrlice. Prvo sam ih prodavala ispred kuće, ali sam shvatila da tuda ne prođe baš puno ljudi, pa sam se preselila kod pešačkog mosta, a onda i ispred splava “Кrug” gde sam baš puno zaradila – objašnjava mala preduzetnica.

Njano radno vreme je svakog dana od 18 do 21 čas, a društvo joj često prave i dve drugarice – Una i Neda. Veći deo zarade čuva, a manji ulaže u kupovinu novih prelica.

-Spakujem u kesu nakit, stavim na bicikli moj mali stočić i odvezem se na kej kod splava. Tu se smestim u hladovinu i raširim svoju tezgicu. Ljudi prolaze, stanu da vide šta ja to prodajem i često kupe nešto. Za sada sam zaradila preko 17.000 hiljada i hoću sebi da kupim krevet i sto – kaže Jana.

Mama Sandra dodaje da je ponosna na svoju ćerku, ali priznaje nije očekivala toliku zaradu.

-Na meni, kao majci, jeste da podržim svoje dete. Janina ideja mi je delovala simpatično, ona je dosta ambiciozna, vrlo prodorna i što zacrta uvek ostvari. Inače, njena zamisao je bila da skupi pare i kupi sto za šminkanje, što me je dodatno oduševilo, jer se nije odlučila za na primer neke igračke i slično. Dogovorile smo se da ukoliko ne zaradi dovoljno ja dodam ostatak novca, ali sve mi se čini da će ona ispuniti svoj cilj sama – reči su mama Sandre.

D. Tufegdžić

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: