• sreda, 4. oktobar 2023.
Renovirana “Кozarica” spremna za posetioce
Društvo | Hronika | Inđija | Vesti
0 Komentara

Renovirana “Кozarica” spremna za posetioce

7. avgust 2023. godine

Planinarski dom „Кozarica“ u Čortanovcima, posle 70 godina, renoviran je u potpunosti, zajedničkim sredstvima Ministarstva turizma i Opštine Inđija, u vrednosti od osam miliona dinara. Čortanovce je obišao i državni sekretar u Ministarstvu turizma Uroš Кandić, koji je istakao spremnost države da ulaže u planinarske objekte u ovom delu Nacionalnog parka „Fruška gora“.

-Podržavamo ideju lokalne samouprave da se u Čortanovcima napravi biciklistički kamp i sportsko-rekreativni sadržaji, što bi moglo da bude obuhvaćeno projektom Vlade Republike Srbije u vezi sa obnavljanjem Podunavlja, rekao je Кandić.

U Planiranskom domu „Кozarica“ zamenjena je stolarija, rekonstruisani su zidovi, podovi i postavljene pločice, nova vodovodna i kanalizaciona mreža, a obezbeđen je i prečistač otpadnih voda, što je uslov Nacionalnog parka „Fruška gora“.

„Кozaricom“ će gazdovati Planinarsko društvo „Železničar“ iz Inđije, koje planira niz novih sadržaja, pre svega, kroz saradnju sa Planinarskim savezom Srbije, koje je već zakazalo u Čortanovcima sednicu Skupštine saveza.

Predsednik Opštine Inđija Vladimir Gak izrazio je zadovoljstvo što će ovaj dom biti na raspolaganju planinarima i rekao da je cilj da se ljubiteljima prirode obezbedi potpuni užitak, najavljujući nova ulaganja.

-Mi smo preuzeli obavezu da obezbedimo uređenje puta, koje nije bilo moguće tokom izgradnje pruge, a takođe ćemo opremiti ovaj prostor neophodnim nameštajem – rekao je Gak.

Planinarski dom „Кozarica“ je dom na najnižoj nadmorskoj visini u svetu, od 84 metra. Planinari kažu, jedini u koji se silazi, a ne penje, a lepota tog dela Dunava obgrljenog čortanovačkom šumom pleniće posetioce tokom cele godine.

M. S.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: