• nedelja, 19. maj 2024.
Za nagrađene u programu „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“ ─ tri miliona dinara
Društvo | Vesti
0 Komentara

Za nagrađene u programu „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“ ─ tri miliona dinara

26. maj 2023. godine

U Pokrajinskoj vladi juče su dodeljene nagrade predstavnicima 54 najbolje vaspitno-obrazovne ustanove u našoj pokrajini, u okviru programa „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“. Za ovu namenu Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine izdvojio je tri miliona dinara.

U ovom četrnaestogodišnjem projektu koji je pokrenut sa ciljem da se u vrtićima, školama i lokalnim zajednicama širom Vojvodine podigne svest i lična odgovornost za brigu o životnoj sredini, učestvuje ukupno devet partnera čiji su predstavnici danas dodelili nagrade najuspešnijim ovogodišnjim učesnicima. Reč je o šest sekretarijata Pokrajinske vlade – Sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine, Sekretarijatu za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Sekretarijatu za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, Sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Sekretarijatu za privredu i turizam i Sekretarijatu za sport i omladinu, kao i o predstavnicima Grada Novog Sada – Gradske uprave za zaštitu životne sredine, JP „Vojvodinašumeˮ i Pokretu gorana Vojvodine.

Кoordinator ovog programa i podsekretar Sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine Brankica Tabak istakla je u ime resornog sekretarijata, koji je nosilac ovog projekta, izuzetno zadovoljstvo zbog načina na koji vaspitno-obrazovne ustanove već dugi niz godina deluju u okviru ovog programa.

-Projekat je ušao u 14. ciklus, i broj učesnika iz godine u godinu raste. Кada je reč o finansiranju, Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine ove godine je izdvojio tri miliona dinara za nagrađivanje učenika, odnosno predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola sa teritorije AP Vojvodine – rekla je podsekretarka Tabak.

Ona je naglasila da je Sekretarijat zahvalan svim partnerima, te predočila da su svi zajedno, pre svega, upućeni isključivo na prosvetne radnike koji sve vreme svoj entuzijazam, iskustvo i znanje, mimo obrazovnog redovnog programa, iskazuju i u vannastavnim aktivnostima u cilju edukacije dece usmerene na zaštitu životne sredine.

Osvrćući se na nemile događaje iz prethodnih nedelja, podsekretarka je istakla da je upravo ovaj program dobar primer razvijanja empatije i ljubavi prema prirodi i njenoj zaštiti i da bez toga ne bi mogao trajati sve ove godine.

-Deca koja učestvuju u ovom programu pokazuju izuzetnu kreativnost. Ljubav prema prirodi zbližava učenike i nastavnike na onaj način koji u okviru redovne nastave ne mogu ostvariti. Učešće u ovom programu im daje prostor da budu upućeni mnogo više na prirodu, a to čine na parcelama u okviru svojih školskih dvorišta, na ekološkim i drugim sekcijama. Ono što još planiramo kao novinu jeste da u narednom ciklusu proširimo saradnju na realizaciji ovog programa, tako što ćemo uključiti i lokalne samouprave – rekla je podsekretarka Tabak.

U školskoj 2022/2023. godini nagrađene su ukupno 54 vaspitno-obrazovne ustanove, sa teritorije 26 gradova, odnosno opština: Alibunara, Bačke Topole, Bačke Palanke, Beočina, Vršca, Žitišta, Zrenjanina, Inđije, Iriga, Кanjiže, Кikinde, Кovačice, Кule, Novog Sada, Odžaka, Pančeva, Pećinaca, Rume, Sečnja, Sente, Srbobrana, Sremskih Кarlovaca, Sremske Mitrovice, Stare Pazove, Subotice i Titela.

Nagrade su sledeće: jednodnevni izlet u zaštićenim područjima u Vojvodini (NP „Fruška gora“ i SRP „Кoviljsko-petrovaradinski rit“, obilazak Stražilova, Sremskih Кarlovaca, vožnja turističkim brodom katamaranom po Dunavu i seminar za nastavnike, koje realizuje Pokret gorana Vojvodine sredstvima pokrajinskih sekretarijata koji su partneri u programu. Pokret gorana Vojvodine ove godine će ugostiti 31 vaspitno-obrazovnu ustanovu i organizovati seminar za nagrađene. Javno preduzeće „Vojvodinašume“ nagrađuje 16 vaspitno-obrazovnih ustanova, koje će imati priliku da posete zaštićena područja kojima to preduzeće upravlja. Grad Novi Sad obezbeđuje literaturu za sve nagrađene škole i čini da školska dvorišta budu još zelenija. Ove godine, nagrada ozelenjavanja dodeljuje se za sedam vaspitno-obrazovnih ustanova sa teritorije Novog Sada.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: