• četvrtak, 18. april 2024.
Pokrajinsko priznanje Galeriji slika „Sava Šumanović“ iz Šida
Društvo | Hronika | Šid | Kultura | Vesti
0 Komentara

Pokrajinsko priznanje Galeriji slika „Sava Šumanović“ iz Šida

10. maj 2023. godine

Dobitnik Pokrajinskog priznanja u oblasti umetnosti „Pavle Jovanović“ za 2022. godinu jeste Galerija slika „Sava Šumanović“ iz Šida, jednoglasno je odlučila Кomisija za dodelu Pokrajinske nagrade i pokrajinskih priznanja.

Galerija slika „Sava Šumanović” u Šidu je specijalizovana muzejska ustanova, koja je osnovana 21. septembra 1952. godine, poklonom Perside Šumanović, majke slikara Save Šumanovića. Ona je poklonila Opštini Šid dela svog tragično stradalog sina, koja su od velike materijalne i umetničke vrednosti, takođe i porodičnu kuću u kojoj se sada nalazi Galerija slika „Sava Šumanović”. Nastavljajući srpsku tradiciju zadužbinara, legatora i darodavaca, Persida je svome rodnom Šidu omogućila da ljubitelji slikarstva i umetnosti mogu da se upoznaju sa stvaralaštvom jednog od naših najznačajnijih umetnika.

Priznanje će biti uručeno 15. maja, na svečanoj akademiji povodom obeležavanja 175. godišnjice Majske skupštine u Sremskim Кarlovcima, na kojoj je proglašeno stvaranje Srpske Vojvodine.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: