• petak, 19. april 2024.
Mitrovačko pozorište za 21. vek
Društvo | Hronika | Sremska Mitrovica | Stara Pazova
0 Komentara

Mitrovačko pozorište za 21. vek

22. maj 2023. godine

Grad Sremska Mitrovica je dobio sredstva u iznosu od 130 miliona dinara za rekonstrukciju Pozorišta “Dobrica Milutinović“, a projekat obuhvata rekonstrukciju pozorišne sale, sanaciju krova, limarske radovove, biće rekonstruisana scena i bina, sam prilaz, ulaz i hol zajedno sa sanitarnim čvorovima, atrijum i podovi

U okviru konkursa za finansiranje i sufinansiranje projekata obnove i opremanja kulturnih ustanova i centara u javnoj svojini AP Vojvodine, među 11 lokalnih samouprava za koje je opredeljeno ukupno 500 miliona dinara, našli su se Grad Sremska Mitrovica i opštine Stara Pazova i Šid. Tim povodom predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je u Pozorištu “Dobrica Milutnović” u Sremskoj Mitrovici ugovore predstavnicima lokalnim samouprava.

-Izdvajanjem ovih sredstava pokrenuli smo jedan snažan proces i verujem da ćemo u budućnosti biti ponosni jer smo obezbedili finansijska sredstva koja nas vode ka realizaciji projekata u oblasti kulture. Toga ne bi bilo da nismo uredili javne finansije i vodili uspešnu politiku zajedno sa predsednikom Republike i Vladom Srbije. Zbog održanja našeg duha, zbog kulturnih stvaralaca i mladih koji treba da ostanu u svojim sredinama, usmerili smo novac i u manje sredine – istakao je Mirović.

Gradonačelnica Sremske Mitrovice Svetlana Milovanović zahvalila je Pokrajinskoj vladi i resornom sekretarijatu na podršci koja, kako je rekla, mnogo znači svima koji rade u institucijama kulture ali i građanima u svim mestima u kojima će ovi projekti biti realizovani. Događaju je prisustvovala i Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Grad Sremska Mitrovica je dobio sredstva u iznosu od 130 miliona dinara za rekonstrukciju Pozorišta “Dobrica Milutinović“, a projekat obuhvata rekonstrukciju pozorišne sale, sanaciju krova, limarske radovove, biće rekonstruisana scena i bina, sam prilaz, ulaz i hol zajedno sa sanitarnim čvorovima, atrijum i podovi.

Pozorišna sala biće rekonstruisana, nagib promenjen, terasa će biti spuštena, bina i scena takođe uređene i spuštene, kako bi se svima omogućila bolja preglednost. Uradiće se i svi zanatski radovi, moleraj, farbanje, keramika i promena elektro instalacija i rasvete. Najveći akcenat stavljen je na nabavku savremene opreme za video i audio sadržaj, kako bi pored pozorišnih predstava, mogle da se održavaju bioskopske projekcije i koncerti. Rekonstrukcijom će se očuvati neoklasicistički izgled zgrade pozorišta, poštujući arhitekturu ovog starog zdanja i kulturno – istorijsku vrednost. Poslednji put su veći radovi na Pozorištu bili izvedeni 1984. i 1985. godine.

Od 2016. godine do danas u Pokrajinska vlada uložila je dve milijarde i 888 miliona dinara u infrastrukturu u ovoj oblasti. Obezbeđen je novac i za nastavak radova na rekonstrukciji i dogradnji Centra za kulturu u Staroj Pazovi, kao i za adaptaciju prostora za Amatersko pozorište “Branislav Nušić“ u Šidu. Pored tri sremske lokalne samouprave, sredstva su dobili Titel, Srbobran, Sirig, Bački Petrovac, Vršac, Adorjan, Opovo i Vladimirovac.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: