• ponedeljak, 2. oktobar 2023.
Mini kružnim raskrsnicama do bezbednijeg saobraćaja
Društvo | Hronika | Sremska Mitrovica | Vesti
0 Komentara

Mini kružnim raskrsnicama do bezbednijeg saobraćaja

8. maj 2023. godine

Кonsultativni sastanak i prezentacija studije “Upravljanje brzinama na uličnoj mreži Grada Sremska Mitrovica” održani su danas u Gradskoj kući.

Prezentaciju su održali profesori sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, departmana za saobraćaj, koji su studiju izradili, a po nalogu Uprave za saobraćaj, komunalne i inspekcijske poslove.

Кako je objasnio zamenik gradonačelnice Sremske Mitrovice Petar Samardžić, studijom su obuhvaćeni grad i sva seoska naselja, a u okviru iste je izvršena najpre detaljna analiza trenutnog stanja, a zatim dat predlog mera koje će za cilj imati onemogućavanje vožnje ulicama na teritoriji grada brzinom većom od dozvoljene.

-Danas su prezentovane različite mere, s tim što su se nekako najefikasnije, najdelotvornije pokazali takozvani mini kružni tokovi. Studijom je obrađeno oko stotinak lokacija, odnosno raskrsnica, a na nekima od njih će upravo biti urađene te vrste raskrsnica, ali različitog tipa. U zavisnosti od karakteristika same ulične mreže, odnosno od karakteristika terena, biće urađene trokrake, dvostruke, trostruke, četvorostruke kružne raskrsnice, više uzastopnih kružnih raskrsnica, ipsilon kružni tokovi, ili takozvani pseća kost (dog bone) mini kružni tokovi – rekao je Samardžić.

On je dodao da na teritoriji Sremske Mitrovice postoji veliki broj ulica koje poseduju vertikalne usporivače brzine, popularne ležeće policajce, a da masovno pristižu zahtevi za postavljanje novih.

Između ostalog i kako se ne bismo pretvorili u grad ležećih policajaca, izrađena studija predlaže funckionalnije mere. Sa njihovom implementacijom će se krenuti već tokom ove godine, a nastaviti u periodu koji je pred nama – reči su zamenika.

Na izradi strategije bio je angažovan Vuk Bogdanović, profesor na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu koji je istakao da je Sremska Mitrovica jedina lokalna samouprava u širem regonu koja je obezbedila jedan takav dokument.

Naime u okviru studije urađene su analize brzine u slobodnom toku na teritoriji čitavog grada, praktično na kompletnoj putnoj mreži, kao i komparativna analiza sa saobraćajnim nezgodama, odnosno sa njihovom prostornom raspodelom, i u skladu sa tim dobili smo kvalitetan dokument koji može da se koristi u različite svrhe. Na osnovu njega u drugim koracima data je metodologija kako i na koji način da se vrši širok dijapazon mera koje mogu da se sprovedu u cilju upravljanja brzinama – kaže Bogdanović.

Profesor objašnjava da je studija pokazala da regulativne mere koje se odnose na samo ograničenje brzine, pa čak ni kontrola saobraćajne policije nisu toliko efikasne i da se upravo različitim merama, odnosno preprekama brzina treba dovesti na nivo koji je u okviru dozvoljenog.

U finalnom delu studije, a u skladu sa dobijenim rezultatima data je procedura, odnosno postupak izbora mera i predlozi konkretnih rešenja za pojedine delove ulične mreže.

Studija je pokazala da kvalitet mreže na teritoriji Grada Sremska Mitrovica omogućava da se vozi mnogo većom brzinom od dozvoljene. Mi smo tokom izrade studije angažovali vozača koji pripada mlađoj polulaciji i koji se zaista trudio da vozi, takozvanom brzinom u slobodnom toku, odnosno brzinom koju dozvoljavaju put i putni elementi. Rezultati su po malo iznenađujući i za mene, posebno rezultati dobijeni na deonicama između naselja, a koji prikazuju da se na tim delovima vrlo često i bez problema vozi i preko 100 kilometara na sat – dodaje Bogdanović i ističe da studija predviđa mere koje ne zahtevaju velka ulaganja, a u značajnoj meri će doprineti da se brzina na ulicama Grada Sremska Mitrovica dovede u zonu ograničenja.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: