• četvrtak, 21. septembar 2023.
Održan stručni skup bibliotekara
Kultura | Vesti | Irig
0 Komentara

Održan stručni skup bibliotekara

25. april 2023. godine

U mestu Mala Remeta treći put za redom održan je stručni skup bibliotekara, sa ciljem predstavljanja stručnih radova u bibliotečko-informacionoj delatnosti, savetovanja učesnika skupa, predlaganja rešenja za prepreke na koje bibliotekari nailaze, ali i umrežavanja institucija preko ovakvih druženja, jer su na skupu dobrodošli bibliotekari iz svih delova Srbije.

Organizatori stručnog skupa su i ove godine bili Srpska čitaonica u Irigu, Gradska biblioteka Pančevo i Centar za kulturu i ekologiju „PanArt“, a prisustvovali su učesnici iz Iriga, Pančeva, Beograda, Novog Sada, Sremske Mitrovice, Stare Pazove, Rume, Raške, Bačke Palanke i Šida.

Prvog dana, održano je svečano potpisivanje protokola o saradnji Gradske biblioteke Pančevo i Srpske čitaonice u Irigu, koju su potpisali direktori ovih biblioteka, a ujedno i domaćini- Dejan Bosnić i Vera Novković. Ubrzo je usledila poseta manastiru Mala Remeta gde je arhimandrit Arsenije održao pomen mati Rafaili (počivšu igumaniju manastira Mala Remeta) i otvaranje izložbe Vesne Petrović i Dubravke Simović „Osam rukopisnih knjiga u manastiru Mala Remeta“ o kojoj je govorila mr Dušica Grbić, arheograf savetnik iz Biblioteke Matice srpske. Po povratku iz manastira, dodeljena je Plaketa „Pustinjska ruža“ za izuzetan doprinos i samopregoran rad na polju vere, duhovnosti, negovanja lepe reči i značajne rezultate istraživanja kulturne istorije na srpskom duhovnom prostoru, koja je dodeljena VesniPetrović, bibliotekaru savetniku u penziji.

Pre prezentacije stručnih tema, učesnicima se obratila Jelena Glišović, bibliotekar savetnik u Narodnoj biblioteci Srbije, a ujedno i predsednik Bibliotekarskog društva Srbije, te izjavila da je dirnuta načinom na koji su aktuelne teme bibliotekarstva uklopljene u lepo druženje i prelep ambijent, i da se nada da će se tradicija nastaviti i ubuduće. Uvodnu reč održala je mr Gordana Đilas, bibliotekar savetnik u Biblioteci Matice srpske, te tako po treći put poželela sreću u radu svojim kolegama.

Prvu sesiju otvorio je Goran Trailović, urednik Pančevačkog čitališta, uz obrazloženje nužnosti teme „Interdisciplinarnost u bibliotekarstvu- izazovi i rešenja“, a zatim i najavio ostale učesnike koji su svojim radovima obogatili skup. Prvi izlagač sa temom „Bibliotekari digitalnog doba – potrebe i mogućnosti“, bila je Dragana Tojaga iz Narodne biblioteke „Dositej Obradović“ Stara Pazova. Po završetku izlaganja za prvi dan skupa, veče je pripalo monodrami Dragane Bosnić „Žena sa kesom na glavi“.

Drugu sesiju, drugog dana, činila su izlaganja tema: „Matičari- multipraktici“, Nebojše Cvejića, Biblioteka šabačka, zatim „Od tradicionalne bibliotečke delatnosti ka savremenim interdisciplinarnim znanjima“ Dragane Đorđević iz Gradske biblioteke „Atanasije Stojković“ Ruma, i „Interdisciplinarnost u zavičajnim zbirkama-primer iz prakse“ kojom je Jovana Bakajlić predstavila Narodnu biblioteku „Simeon Piščević“ Šid, uz podršku direktora, Slavice Varničić. Treća sesija obuhvatala je teme: „Tragom Sirmijuma kroz biblioteku“ Milijane Dmitrović Torme iz Gradske biblioteke „Gligorije Vozarović“ Sremska Mitrovica, „Projekat „Frušking 8x4x4““ Avakuma Kvasa iz Udružnja „Eustahija“ Irig i „Vino je poljubac postojanja“ Vere Novković iz Srpske čitaonice Irig.

Predah od izlaganja, usledio je posetom manastira Beočin uz predstavljanje „Stoiglava iz 1743. : rukopisnog priručnika jerođakona Joasafa“, gde su govorile mr Dušica Grbić, Violeta Jovičinac Petrović i Mirko Demić. Tokom večeri usledila je promocija autora i izdavača knjige „Čitam da se pročitam: Zašto čitati knjige u digitalno doba“ prof. dr Mihe Kovača, o kojoj su govorili Dragana Tipsarević i Nikša Barlov iz Centra za kulturu Gradac iz Raške. Zatim je predstavljen i zbornik najlepših pesama o vinu, Srpske čitaonice u Irigu i vinarije „Mačkov podrum“, gde su govorili pesnici Todor Bjelkić i Zoran Mitić uz ostale bibliotekare pesnike.

Naravno, veče bez muzike ne bi bilo potpuno, te je kantautorka Todora Stojinović iz Sremske Mitrovice pokazala svoje umeće na radost svih prisutnih.

Treći dan skupa služio je za sabiranje utisaka, diskusije i zaključna razmatranja, kao i za posetu manastiru Bešenovo.

Jovana Bakajlić,

diplomirani bibliotekar

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: