• sreda, 24. april 2024.
Prvo misionarsкo putovanje mitrovačкe omladine
Društvo | Vesti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Prvo misionarsкo putovanje mitrovačкe omladine

20. februar 2023. godine

Novoosnovana Svetosavska omladinska zajednica „Svetog vladike Varnave“ iz Laćarka, u saradnji sa Odborom za versku nastavu Eparhije sremske realizovala je dvodnevno pokloničko i misionarsko putovanje ka svetinjama Eparhije braničevske, manastirima Tumane i Nimnik.

120 saboraca, srednjoškolskog uzrasta i omladine sa svojim veroučiteljima i profesorima, predvođeni protojerejem- stavroforom prof. dr Dragomirom Sandom stiglo je u tumansku svetinju na poklonjenje moštima svetiteljima Jakovu i Zosimu. Svetu arhijerejsku liturgiju služili su episkopi braničevski dr Ignjatije i toplički Petar.

Po završenoj Liturgiji i izvrsnoj trpezi, saborci su se uputili ka isposnici Svetog Zosime gde su se upoznali sa podvižnicima sinaitima i rezimirali svoje znanje koje im se plasira na časovima verske nastave u školama, ali i pri parohijskim zajednicama. Deca su bila smeštena na samoj obali Srebrnog jezera u istoimenom hotelu.

Drugog dana, poklonici su se poklonili grobu Sv. Mučenice Nikoline, novoprojavljene svetiteljke i obitelji nimničkog opštežića, trudom, ljubavlju i blagoslovom neverovatnog čoveka, savršenog delatnika igumana Jeliseja, koji je sa decom razgovarao o temama vezanim za dobrotu, društvene pojave, njihove ambicije ali i probleme današnjice. Molitva za zdravlje svima je bila izuzetno dirljiva, jer su u njoj direktnim prisustvom uzeli učešća mitrovački srednjoškolci, pominjući svoje najbliže za zdravlje, spasenje i upokojene.

Domaći proizvodi, manastirski zoološki vrt, priča o čudesnim isceljenjima decu je ostavila bez daha pronoseći im i neku drugu dimenziju svetinje kao izvora Žive vode – Hrista, kakvu možda do sada nisu
imali prilike da spoznaju.

Sigurno je da će ova zajednica nastaviti da baštini u dečijim dušama samo dobro, radost, zdravlje duhovno ali i somatsko; napredak svake vrste, pa i mnoge podvige koji će krasiti čitavo društvo, državu te i grad iz kog dolaze.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: