• ponedeljak, 27. mart 2023.
Počela zimska predavanja za poljoprivrednike
Društvo | Vesti | Pećinci | Poljoprivreda
0 Komentara

Počela zimska predavanja za poljoprivrednike

23. februar 2023. godine

Jučerašnjim predavanjem u Pećincima za poljoprivredne proizvođače sa teritorije pećinačke opštine, započelo je zimsko savetovanje koje i ove godine organizuje pećinačko Udruženje poljoprivrednih proizvođača u saradnji sa Poljoprivrednom stručnom službom iz Sremske Mitrovice i Agencijom za razvoj opštine Pećinci.

Poljoprivredni proizvođači iz Pećinaca, Prhova, Popinaca, Sibača, Sremskih Mihaljevaca, Karlovčića i Šimanovaca bili su prilici da čuju savete u vezi prihrane i zaštite strnih useva, prolećne setve i njene isplativosti od stručnjaka iz PSS iz Sremske Mitrovice Dejana Stepanovića, Mirjane Tojagić Milovanović, Jovana Bojića i Milana Milića.

Predavače i poljoprivrednike na početku je pozdravio zamenik predsednika Opštine Zoran Vojkić, koji se i predavačima i organizatorima zahvalio što svake godine organizuju edukacije koje su vrlo značajne za naše poljoprivrednike i zbog toga ih Opština Pećinci podržava.

Zahvaljujući dobroj saradnji pećinačke lokalne samouprave i Razvojnog fonda Vojvodine, na savetovanju je predstavljeno i 15 kreditnih linija Razvojnog fonda Vojvodine, od čega su 8 za registrovana poljoprivredna gazdinstva, a 7 za pravna lica i preduzetnike.

Po rečima Dejana Slavujevića, od pre neku godinu RFV u ponudi ima i dugoročni kredit za finansiranje klimatski održivih investicija koji za cilj ima da obezbedi finansijska sredstva za projekte smanjenja emisije ugljen dioksida, kao i smanjenje globalnog zagrevanja.

– Finansiraju se projekti za unapređenje energetske efikasnosti proizvodnih i poslovnih objekata, za nabavku poljoprivredne i druge mehanizacije na hibridni ili električni pogon poljoprivredne priključne mehanizacije za integralnu biljnu proizvodnju, opreme za grejanje i hlađenje, smanjenje zavisnosti od fosilnih goriva, kao i drugih namena iz oblasti smanjenja globalnog zagrevanja i zaštite životne sredine. Zanimljivo kod ovog konkursa je što pored registrovanih poljoprivrednih gazdinstava i pravnih lica, mogu da apliciraju i jedinice lokalne samouprave, ili javna preduzeća – rekao je Slavujević.

Ono što je svakako poslednjih godina postalo ne samo aktuelno, nego i donekle neophodno za sve poljoprivredne proizvođače, upravo zbog sve većih i nepredvidljivijih klimatskih promena, jeste osiguranje useva, o čemu je govorio Vuk Vučelić.

– Želimo pre svega da edukujemo ljude da je osigiranje dobra stvar, da se radi o ozbiljnim sistemskim stvarima. Ono što je važno za naše poljoprivrednike je sigurnost, a mi ovo osiguranje zovemo besplatne pare, jer ni opštine ni gazdinstva ne moraju da izdvajaju svoja sredstva nego im to poklanja država. Novac se obezbeđuje iz IPARD fondova, koji ide u državni budžet, a koji se dalje raspoređuje zainteresovanim lokalnim samoupravama koje raspisuju konkurs – kazao je Vučelić.

Na savetovanju poljoprivredni proizvođači bili su u prilici da čuju više i o upotrebi i prelasku na elektronsko vođenje poljoprivrednih gazdinstava, takozvani E-AGRAR, proizvodnji šećerne repe, a predstavljeni su i novi ZP hibridi.

Nakon Pećinaca, zimsko savetovanje se nastavlja danas u Donjem Tovarniku u Lovačkom domu za poljoprivrednike iz Subotišta, Brestača, Donjeg Tovarnika i Ogara. Početak predavanja je u 10.00 časova.

Treće predavanje biće održano u Kupinovu, u petak, 24. februara, u 10.00 časova, u kupinskoj osnovnoj školi, za poljoprivredne proizvođače iz Deča, Obreža, Ašanje i Kupinova.

pecinci.org

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Leave a Reply

%d bloggers like this: