• nedelja, 5. februar 2023.
Novogodišnji intervju sa predsednikom Opštine Irig Tihomirom Stojakovićem
Društvo | Vesti | Irig
0 Komentara

Novogodišnji intervju sa predsednikom Opštine Irig Tihomirom Stojakovićem

17. januar 2023. godine

Uprkos krizi, 2022. godina za irišku opštinu bila je stabilna i uspešna, rekao je Tihomir Stojaković, predsednik Opštine. Zahvaljujući finansijskoj stabilnosti realizovani su brojni projekti, veći i oni manji, ali jednako važni za sve stanovnike Iriga. Кako kaže Stojaković, i dalje se radi na strateškom opredeljenju da Irig bude opština razvijene poljoprivrede i turizma.

-Svakako najznačajniji turistički projekat je Nova Banja Vrdnik. Tu smo kao opština zaduženi da sprovedemo eksproprijaciju zemljišta. Imamo sreću da smo na savršenoj poziciji i da će završetkom fruškogorskog tunela naša opština imati najbolje uslove za razvoj turizma, pored svega što i inače radimo na tom polju. A ono što smo mi mogli da uradimo je rekonstrukcija puteva koju smo obavljali protekle godine i što ćemo raditi i u 2023. godini. S tim u vezi smo već obavili rehabilitaciju puteva na 14 lokacija, za šta smo od pokrajine dobili 100 miliona, a mi uložili 40. Nadamo se većim sredstvima i u ovoj godini kako ne bismo izostavili nijedno selo, jer naš je cilj da turistički promovišemo i osposobimo sva sela, ne samo Vrdnik i zapadni deo opštine, već i ostala mesta. Zato ću i pomenuti da se u Velikoj Remeti podiže luksuzno vikend naselje koje će, siguran sam turistički razviti i ovaj deo opštine. Za meštane, ali i turiste veoma je značajno i to što je završena deonica puta od Iriga do Neradina i očekujemo da će se radovi nastaviti do Maradika, kako je i projektovano – rekao je Tihomir Stojaković, predsednik Opštine Irig.

S.N: Turizma nema bez puteva, ali i osnovnih insfrastrukturnih potreba, a to je voda. Svedoci smo da Vrdnik u tom pogledu ima problem. Šta se radi po tom pitanju?

-Činjenica je da Vrdnik ima problem sa vodosnabdevanjem u letnjim mesecima. Mi to pitanje rešavamo. U toku je tender za izradu projektno-tehničke dokumentacije za vodovod u Vrdniku gde treba da se uradi oko 30 kilometara vodovodne mreže. Nadam se da ćemo izvođača imati ovih dana po otvaranju ponuda. Pored toga, do leta treba da obavimo rekonstrukciju postojeće mreže u Vrdniku, ali i u Jasku kako bi tamošnja tehnička voda postala voda za piće. Takođe. Tokom protekle godine smo radili i na projektovanju u bušenju bunara na više lokacija.

S.N. U svetlu razvoja turizma bilo je reči i o pokretanju nekih novih manifestacija i razvoja postojećih?

-Uz podršku Pokrajinske vlade i pokrajinskog premijera Igora Mirovića planiramo da formiramo novu manifestaciju Fruškogorska vinska šetnja – “Fruška walk & wine 2023”, a iza koje stoje Pokrajinska vlada, Turistička organizacija Vojvodine, Opština Irig i udruženje fruškogorskih vinara. Razvija se i velika biciklistička manifestacija “Tour de Fruška”, u koju ćemo uključiti i naš bratski grad Versmold iz Nemačke. Manifestacioni turizam je veoma značajan za našu opštinu i dalje ćemo ga razvijati kroz Pudarske dane, Dane vina u Rivici i druge koje nam dovode brojne goste.

S.N. Poljoprivreda u Opštini Irig se najviše oslanja na vinarstvo i vinogradarstvo, kako ćete podržati poljoprivrednike i vinarije koje predstavljaju svojevrstan brend iriške opštine?

-Mi možemo i bićemo fruškogorska vinska prestonica, ako ne i šire. Imamo 12 registrovanih vinarija i nebrojeno vinskih podruma. Pored turizma to je naša najveća vrednost i kroz manifestacije i podršku opštine bićemo još veća potpora našim proizvođačima. Za atarske puteve u 2023. planiramo ulaganje od oko 40 miliona dinara, koja ćemo obezbediti iz sopstvenog i budžeta Pokrajisnkog sekretarijata za poljoprivredu. Tu su i opštinske subvencije za kamate, nabavku opreme za poljoprivrednike i mnogo toga.

S.N. Кoji su ostali najznačajniji projekti koje planirate da realizujete koji se tiču i drugih oblasti?

-Ove godine nastavljamo rekonstrukciju objekata mesnih zajednica. Radiće se u Jasku, Кrušedol Selu, Grgetegu, Rivici, Neradinu, a nastavak radova se očekuje tamo gde smo već radili ove godine, a to je objekat Mesne zajednice Irig. Rekonstruisaćemo terene u Irigu i Vrdniku, radiće se krov na vrtiću u Irigu, obnavljaćemo škole u Neradinu i Кrušedol selu, a nabavljaćemo i pametne table za seoske škole kako bi imale iste uslove kao i uvećim školama u Vrdniku i Irigu. I dalje ćemo sprovoditi mere socijalne politike, besplatne udžbenike za mlađe osnovce, kupovinun autosedišta za bebe, novčanu podršku za rođenu decu, besplatan vrtić za treće dete i mnogo toga.

S.N. Za kraj, kako ocenjujete proteklu godinu?

-Godinom na izmaku sam zadovoljan što se tiče i prihodne i rashodne strane budžeta. Naravno da nam je želja da u ovoj godini bude još bolje, a biće. To govorimo na osnovu parametara koje već sada znamo. Počele su da se rade velike stvari na teritoriji Opštine Irig i nadam se da ćemo u tom tempu nastaviti. Našim sugrađanima želim mnogo zdravlja na prvom mestu i uspeha na svim poljima.

S.B.

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Leave a Reply

%d bloggers like this: