• utorak, 16. april 2024.
Osmaci dobili mogućnost da biraju treći predmet
Društvo | Vesti
0 Komentara

Osmaci dobili mogućnost da biraju treći predmet

29. novembar 2022. godine

Učenici osnovnih škola koji u školskoj 2022/23. godini završavaju osmi razred, moći će od 1. do 30. decembra ove  godine da se izjasne koji će test od pet ponuđenih predmeta – biologija, geografija, istorija, fizika ili hemija, raditi kao treći test na završnom ispitu, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete.

Učenici mogu da se izjasne na dva načina – pisanim putem u školi ili elektronskim putem, na portalu Moja srednja škola.

Ukoliko se učenik nakon izjašnjenja predomisli, odnosno želi da promeni predmet koji će polagati na trećem testu, to će moći da učini u školi do 1. februara 2023. godine.

S obzirom na promenu koncepta polaganja trećeg testa na završnom ispitu, promenjen je i koncept bodovanja, pa tako učenik može da ostvari najviše 14 bodova na testu iz srpskog jezika, odnosno maternjeg jezika, 14 bodova na testu iz matematike i 12 bodova na trećem testu.

Završni test na kraju osnovne škole se polaže rešavanjem tri testa iz: srpskog/maternjeg jezika, matematike i testa po izboru učenika iz nastavnih predmeta:  biologija, geografija, istorija, fizika ili hemija.

FoNet

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: