• nedelja, 19. maj 2024.
Novih sto sadnica
Društvo | Projekti | Vesti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Novih sto sadnica

25. novembar 2022. godine

Projekat ozelenjavanja “Velika sadnja – Zeleni prsten” nastavljen je protekle nedelje u Sremskoj Mitrovici, sadnjom 100 mladica gledičije (vrste lipe) na prostoru doskorašnje divlje deponije u blizini puta ka Velikim Radincima.

Akcija se odvija u okviru projekta “AКT” u saradnji Grada, Regionalne inicijative Srema i Regionalne razvojne agencije iz Rume, kao i švajcarske organizacije “Helvetas”.

Značaj sadnje na ovoj lokaciji obrazložio je predsednik gradske skupštine Vladimir Pavlović, istakavši da je neophodno stati na put konstantnom formiranju divljih deponija.

-Mi smo ovu deponiju uklonili i na mestu gde se ona nalazila sadimo preko sto sadnica gledičije. Ovim putem, želim da apelujem na naše sugrađane da ne prave divlje deponije i da ne odlažu smeće gde mu nije mesto, jer u Sremskoj Mitrovici za tim nema potrebe. Mi smo prvi grad u Srbiji koji je dobio reciklažno dvorište, na putu za Laćarak, gde svako može potpuno besplatno da odloži sve vrste otpada. Hajde da se bavimo sadnjom i da divlje deponije pošaljemo u istoriju – rekao je Pavlović.

Zeleni prsten će ukupno sadržati 2008 novih sadnica, simbolično, jer je 2008. godine Sremska Mitrovica dobila status grada.

-Кao što je i obećano nastavljamo sa sadnjom, dolazimo do tog broja, 2008, polako, ali sigurno. Danas na očišćenoj deponiji sadimo gledičije, koje će napraviti vetrozaštitni pojas koji je veoma značajan za naš grad. Vetrozaštitni pojas će nas zaštititi od svih aerozagađenja. Ovo je izuzetno značajna lokacija baš upravo zbog toga što je tu bila deponija, i na ovaj način ćemo sprečiti nesavesne sugrađane da ovde odlažu otpad. Sađeno je do sada na lokacijama Jarački put, Marka Aurelija, Rumski drum, sadnice su oformljene i mogu se uočiti – rekla je predsednica Zelene odborničke grupe gradske skupštine, Tamara Milković, zasadivši simbolično nekoliko sadnica sa odbornicima.

U ime udruženja Regionalne inicijative Srema, kao nosioca projekta, Zoran Radaković je istakao da je sadnja realizovana u okviru projekta Održivi razvoj za sve, istakavši odličnu saradnju sa mitrovačkom lokalnom samoupravom.

N. M.

*Tekst objavljen u okviru projekta “Ekološkom svešću do sopstvenog zdravlja”koji je sufinansiran od strane Grada Sremska Mitrovica. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne odražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: