• subota, 20. april 2024.
Večeri arheološkog filma- Istorija i praistorija naših i ruskih prostora
Kultura | Vesti | Ruma
0 Komentara

Večeri arheološkog filma- Istorija i praistorija naših i ruskih prostora

2. septembar 2022. godine

Ruma-Četvrti put u Rumi u saradnji sa Narodnim muzejem Beograd  organizovane su večeri arheološkog filma. Nosilac manifestacije kao deo Kulturnog leta je Zavičajni muzej Ruma, a projekcije pet arheoloških filmova prikazani su u maloj sali Kulturnog centra Ruma. Projekcije su održane tokom dve večeri, a  u pitanju je pet  izabranih filmova sa 22. Međunarodne smotre arheološkog filma.

-Ovo je program Muzeja, ulazimo u završnicu Kulturnog leta, gde smo imali  ukupno 50 programa uključujući i programe Zavičajnog muzeja. Ovo je četvrta po redu smotra, odnosno Večeri arheološkog filma.  Tradicionalno su održavani  u lapidarijumu zavičajnog muzeja, ali zbog velikih radova koji se tamo izvoide, kustos-arheolog i organizator večeri, Uroš Nikolić je odlučio da ove dve večeri budu u KC, rekla je Aleksandra Ćirić, predsednica Opštine Ruma.

-Četvrti put u Rumi u saradnji sa Narodnim muzejem u Beogradu, koji jesta krovna institucija,  imamo  selekciju sa međunarodne smotre koja se svake godine održava u aprilu u Narodnom muzeju,  a radi se o  internacionalnim filmovima. Prvi film se bavi eneolitskom vučedolskom kulturom, a najreprezentativniji nalaz iz te kulture je ta ranije poznata vučedolska golubica, a nova istraživanja govore da je to jarebica, kao i o značaju tog nalazišta kod Vukovara u Hrvatskoj. Druga dva filma se bave arheologijom u severnom delu Rusije, slovenskim naseljem iz 13. i 14. veka, a u drugom ćemo vidimo kako izgledaju višeslojni lokaliteti, kao i interakcija sa mlađom publikom i volonterima koji dolaze na sam lokalitet, rekao je nešto o filmovima koji su prikazani arheolog Uroš Nikolić.

Prvi prikazan film je Vučedolska jarebica reditelja Darka Puharića. Govori o ptici otkopanoj na kultnom mestu arheološkog lokaliteta Vučedol 1938. godine i predstavlja jarebicu, a stara je oko 5000 godina. Ono što je ključno za vučedolsku kulturu jeste metalurgija. Upravo se iz toga razloga kultura snažno proširila na gotovo cielu središnju i jugoistočnu Evropu. Pažljiva analiza novih naselja pokazuje da su zauzeli sva područja s ležištima bakra. Drugi film Ostrvo Vjoži – slovenska predstraža u Kostromskoj zemlji je takođe prikazan prve večeri i govori o ostrvu Veža u Kostromskoj oblasti gde su otkriveni  jedinstveni arheološki nalazi. Treći film prve večeri je film Istorijski pejzaž okolina Galičkog jezera u Rusiji koji govori o kostromskim arheolozima koji nastavljaju da proučavaju Galičko jezero. Tokom leta ekspedicije su se odvijale na naselje Unoroz i naselje Voznesenskoe.

Druge večeri prikazana su dva domaća filma. Prvi pod nazivom  Otkrili smo novi rimski logor u selu Kremna I snimljen je prošle godine. Ekipa arheologa istražila je okolinu Kremne nadajući se da će naći i tragove naselja majstora, zanatlija i porodica vojnika koje su pratile vojske. Drugi film Felix govori o jedom od naših najvećih arheologa Dragoslavu Srejoviću. Akademik Dragoslav Srejović, priznat i cenjen kao jedan od najvećih arheologa 20. veka, a svojim radom i otkrićima iz temelja je pomerio granice saznanja i shvatanja o praistoriji i kasnoantičkom dobu.

S.B.

Projekat “Ruma u fokusu-unapređenje ustanova kulture” je sufinansiran od strane Opštine Ruma.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne odražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: