• sreda, 6. jul 2022.
Učenici mitrovačke ekonomske škole posetili Poljsku
Društvo | Vesti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Učenici mitrovačke ekonomske škole posetili Poljsku

22. jun 2022. godine

U periodu od 07. do 15. jula u školi „Szkola Postawowa nr 27 im. I.J.Paderewskiego“ iz Žešova učenici i nastavnici Srednje ekonomske škole “9. maj” škole učestvovali su u projektu ERAZMUS+ u 3. mobilnosti u Poljskoj, zemlji Кopernika, Šopena, Marije Кiri i drugih velikana. Školu su predstavljali učenici I godine: Vujinović Sara Ifa, Stanić Andrea Ipa, Dražić Milica Iut, Ljušić Bogdan Iu, Petrović Dušan Iu i 3 nastavnika Ostojić Tanja – nastavnik engleskog jezika – vođa puta i koordinator projekta, Vukolić Dragan – nastavnik kuvarstva i Šuman Ljiljana – nastavnik geografije.

Uz domaćina partneri na projektu su bile škole iz Portugala, Španije i Rumunije. Aktivnosti su radnim danima održavane u školi od 08:00 do 16:30, a vikend je bio predviđen za porodične dane koje su kreirale same porodice u kojima su deca bili gosti.

Prvog dana ove mobilnosti svi učesnici su se predstavili na engleskom jeziku, kroz prezentacije svoje škole, grada i države iz koje su došli, i na koji način koriste STEAM. Zatim je usledio obilazak školskih prostorija i vrtića, gde su i najmlađi predstavili svoj način korišćenja tehnologija – rad robotića i primenu pametne table. U poslepodnevnim satima oformljne su međunarodne učeničke grupe, koje se su kroz radionice bavile primenom matematike i geometrije u umetnosti. Zatim je usledio Country Market. Bila je to prava internacionalna pijaca, srpskog ajvara, slatkog od malina, vanilica, štrudli, španskih i portugalskih šunki, kobasica i maslinovog ulja, poljskih kolača, bombona i rumunskih slatkiša.

Četvrtak, 9. jun započeo je sportskim duhom, odbojkaškom utakmicom između ekipa gostiju i domaćina, što se završilo sportski i prijateljski. Posle utakmice usledio je obilazak grada, trga Rynek, sa fascinantnim znamenitostima i obilazak Žešovskih podzemnih tunela uz pomoć lokalnog vodiča, sa puno zanimljivih animacija i aplikacija.

U petak, 10. juna su učenici bili robotičari, učestvovali su u radionicama virtuelne robotike, uz programiranje robota VEX IQ i konstruisali modele robota uz primenu matematike, geometrije i robotike, a zatim su svoje radove praktično prezentovali. Robotičke radionice bilie su prošarane muzičkim kolažom na školskom igralištu, gde su uz zvuke Makerene i Lambade muzički predah imali i učenici i nastavnici.
Dani vikenda su bili porodični dani, koje su većinski proveli u nekadašnjoj poljskoj prestonici Кrakovu, na reci Visli, tzv. „kičmi Poljske“. Znamenitosti ovog grada su brojne, od Vavelskog zamka i zmaja kao simbola grada, Jagelonskog univerziteta drugog po starosti u Evropi, katedrale svetog Petra i Pavla, do spomenika tvorcu heliocentričnog sistema Nikoli Кoperniku, i književniku Adamu Mickieviču, kao i kraljevske katedrale svetog Stanislava i Vaclava i tornja Ratuši.

Ponedeljak, 13. jul je protekao u duhu turizma. Đaci su posetili živopisni gradić Sanok, sa svojim gradskim jezgrom, umetničku galeriju Beksinski, sa muzejom pravoslavnih ikona i zamak u Zagoržu, gde su učenici imali zadatak da naprave što originalniju fotografiju.

Utorak je protekao u robotičkim radionicama, sa evaluacijom posete, gde su nastavnici razmenjivali mišljenja i iskustva, uz anketiranje svih učesnika i dodelu sertifikata. Usledio je oproštaj od domaćina i odlazak kući sa novim saznanjima, iskustvima, lepim emocijama i planovima za organizaciju sledeće mobilnosti, kojoj će naša škola biti domaćin.

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Leave a Reply

%d bloggers like this: