• subota, 18. maj 2024.
Jovanкa Lepherc predstavila svoju prvu zbirku pesama
Društvo | Stara Pazova
0 Komentara

Jovanкa Lepherc predstavila svoju prvu zbirku pesama

31. maj 2022. godine

U Narodnoj biblioteci „Dositej Obradović“ u Staroj Pazovi Jovanka Lepherc, medicinska sestra sa preko četrdeset godina radnog staža, pred svojima, porodicom, prijateljima, mnogobrojnim kolegama iz pazovačkog Doma zdravlja i ostalom publikom, predstavila je prvu zbirku pesama pod nazivom “Trag”.

-Sam naslov zbirke govori da svojom poezijom želim da ostavim neki trag u vašim dušama, srcima, želim da podelite radost sa mnom, radost što sam uspela da saberem svoje i lepe i loše trenutke u ovim pesmama – rekla je Jovanka na početku promocije.

Iako je poeziju počela da piše još u mladim danima, objavila je pesme nastale poslednjih nekoliko godina.

-To tada, kao mlada devojka, nisam shvata ozbiljno, tek kasnije, kada sam počela da se družim sa poetama i slušam poeziju, počela sam neke svoje pesme da prerađujem i da ponovo pišem. U zbirci Trag objavljene su pesme nastale u poslednjih pet, šest godina. Imam još mnogo pesama, neke ću još malo doterati – kaže autorka.

Jovankine pesme su rime prenete iz duše, ona filigranski obrađuje strofu, suvereno je ovladala katrenom i često koristi dvanaesterac dostojan Rakića i Dučića. Ovo vredno presničko delo ostaviće trag u srpskoj poeziji – napisao je u recenziji Veselin Dželetović.

Zbirka počinje pesmama posvećenim porodici, u naslovima su deca, sestra, otac… ove, kao i bezmalo sve druge pesme uglavnom su autobiografske, rekla je autorka. U nekoliko pesama pretočen je njen doživljaj važnih momenata iz srpske istorije. Pesma „Beli mantili“ posvećena je kolegama.

-Ja obožavam svoju profesiju medicinske sestre, 42 godine radim i ni danas mi nije teško, volim ljude i kada bih ponovo birala izabrala bih isti posao – kaže Jovanka. Ponosna je i na svoj
rodni kraj što je i izrazila u pesmi o Sremu.

Zbirka Trag se završava ljubavnim pesmama. Duboko emotivnim, kako su primetile sve tri gošće na promociji u staropazovačkoj Biblioteci.

Кatarina Branković – Gajić, predstavnica Кnjiževnog kluba „Skadarlijska boemija“ primetila je:
-Jovanka piše iskreno, bez foliranja, sa puno empatije, njene pesme odišu pozitivnom energijom jer je i ona sama takva. U našem klubu, u „Skadarlijskoj boemiji“ Jovanka je zavolela poeziju i počela ozbiljno da piše. Radujem se njenom pisanju i znam da neće prestati da piše – rekla je Кatarina.

Pored same autorke, ona i ostale dve gošće, Sanja Nedeljković pesnikinja i Teodora Кušić glumica, pročitale su po nekoliko pesama iz zbirke.

-Nadam se da je ovo samo početak Jovankinog pesničkog uzdignuća – poželela je Sanja.

Izdavač prve zbirke pesama Jovanke Lepherc je Кnjiževni klub „Skadarlijska boemija“ a autorka se zahvalila na podršci i Opštini Stara Pazova.

Promociju praćenu čestim aplauzima mnogobrojne publike, muzički je upotpunio Jan Čemerski Čeme, koji je uz gitaru otpevao nekoliko odabranih ljubavnih pesama.

Branka Topalović

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: