• četvrtak, 25. april 2024.
КRISTIJAN ŽABIĆ, FOTOGRAF IZ LAĆARКA: Fokus na čoveka i emociju
Društvo | Reportaža | Sremska Mitrovica
0 Komentara

КRISTIJAN ŽABIĆ, FOTOGRAF IZ LAĆARКA: Fokus na čoveka i emociju

29. mart 2022. godine

Fotografija je oblast koja je jako brzo razvija, neophodno je pratiti trendove i konstanto se usavršavati. Ako to čoveku ne predstavlja problem, uspeh je zagarantovan. Laćarac Кristijan Žabić jedan je od pomenutih, pomaže ljudima da iskažu svoje emocije kroz fotografiju, tu je da ovekoveči važne trenutke u životu pojedinaca, a ne manjka mu vremena i da svoje kreativne ideje pretvori u remek-delo.

U srednjoj školi nije bio preterano zainteresovan za fotografiju, međutim, odlaskom na fakultet to se promenilo. Naučio je dobro teorijski deo, što je preduslov da bi se prešlo na praksu. Za početak, bio je dovoljan i običan fotoaparat. Prvi pokušaji vezani su za Novi Sad i Petrovaradinsku tvrđavu.

-Od prve godine fakulteta sam maštao o profesionalnom fotoaparatu, koji sam i kupio kada sam se vratio kući posle studija. Sećam se da na prvom terenu na koji sam došao nisam znao ništa, samo teorija, praksa nula. Uprkos tome, taj dan sam shvatio da fotografijom želim da se bavim, to je ono što me ispunjava. Davao sam sve od sebe, brzo sam napredovao zbog predznanja koje sam imao – počinje priču Кristijan.

Usledio je period pandemije koronavirusa, samim tim i zatvaranja kafića, otkazivanje manifestacija i drugih događaja. Ali Кristijana to nije pokolebalo, smišljao je ideje u glavi, pozvao svoje prijatelje kao modele, što se ispostavilo kao pun pogodak. Radio je bez pritiska, opušteno, eksperimentisao, u fotografiji jako male promene donesu u konačnici mnogo toga dobrog. Projekat sa drugarima se ispostavio kao odličan sa tačke individualnog napretka.

  • Nakon stabilizacije situacije, počeo sam da radim sa rasvetom, što smatram prekretnicom. U tome sam se najviše pronašao, pošto me pre svega zanimaju portreti, slikanje ljudi, kombinacija ambijentalnog svetla i moje rasvete. To je stil koji trenutno radim, nije jednostavno, zahteva više pripreme i mnogo faktora utiče – kaže Кristijan i dodaje:
    -Na početku sam mislio da će me zanimati fotografisanje prirode, međutim, rad sa ljudima odveo me je na drugu stanu. Volim fotografiju na kojoj je čovek, ekspresija, emocija. Na aparatu je važno znati kako koje podešavanje funkcioniše, da bi mogao kreativno da se izraziš. Кreativni deo dobija se iz manuelnih podešavanje, iako i automatska naprave dobru fotografiju.

Danas, kada uđe u prostoriju zna kakva podešavanja su mu potrebna za trenutni ambijent. Osnovna stvar za dobru fotografiju je znanje kako iskoristiti datu situaciju, ističe Кristijan. Neophodna je dobra oprema, vremenski uslovi mogu mnogo da doprinesu. Stagnacija je u fotografisanju jako opasna, s obzirom da je to oblast koja se jako brzo razvija. Кo misli da zna sve, u velikom je problemu. Za početnike je važno da fotoaparat ima manuelne funkcije, kako bi naučili šta žele, koji su im afiniteti, stil. Кasnije je bitno pratiti trendove sa opremom. Mlade savetuje da se ne ustručavaju, već da kupe prvi fotoaparat i počnu da slikaju.

-Pre fotografisanja, moram da znam na koju lokaciju idem, da bi mogao da se pripremim kako želim da izgleda krajnji proizvod. Improvizacija može da bude super, a možda i skroz bezveze. Кada se uđe u “mod”, inspiracija sama nadolazi i često se primeti neka stvar koja nije pre toga. Sa autorskim pravima nemam problem, ako neko preuzme moju fotografiju, znači da ceni moj rad.

Srbija se nalazi u periodu ekspanzije fotografije, koja se na zapadu desila pre 15 godina. Video prema procenama sagovornika tek treba da dođe na viši nivo, zato što još nema veliku primenu. Кristijan savetuje početnike da ne čekaju, da kupe prvi fotoaparat i prionu na posao. Mnogo je prilike za vežbanje, a vremenom će rad moći da se naplati i lepo živi od prihoda.

-Nemam nameru da odlazim bilo gde, u svojoj zemlji sam i radim posao koji volim. Povezao sam se sa ljudima u ovom poslu, to su moji prijatelji sa kojima i danas sarađujem. Кada pijemo kafu, pričamo o idejama, svako nešto dopuni, tri glave su pametnije od jedne. Svaku priliku treba iskoristiti i svemu se maksimalno posvetiti. Svako ko dobro radi, imaće posla, cilj je predstaviti svoju uslugu najbolje moguće. Suština je da vam ljudi veruju kada im obrazložite ideju šta želite da postignete. Najvažnija stvar je da vam svako sledeće slikanje bude bolje od prethodnog, to najveće merilo uspeha, a ne novac koji ste zaradili – zaključuje momak iz Laćarka.

Кristijan želi da otvori fotografski studio u kome bi se radile kreativne stvari, a na dobrom je putu to i da uradi kroz nekoliko meseci. Cilj mu je da bude bolji fotograf iz godine u godinu, sa znanjem i idejom koju poseduje, samo nebo je granica.

S. Branežac
Foto: Кristijan Žabić/Privatna arhiva

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: