• subota, 18. maj 2024.
Kukujevci – selo vrednih i ambicioznih ljudi
Društvo | Vesti | Šid
0 Komentara

Kukujevci – selo vrednih i ambicioznih ljudi

8. februar 2022. godine

U poslednjih nekoliko godina Кukujevci su doživeli veliku medijsku slavu, prvenstveno zbog toga što su jedino selo u Srbiji u kojem nema nezaposlenih i u kojem je primetan populacioni rast, s obzirom da ovom selu – za razliku od mnogih, ne preti izumiranje. Кukujevčani su svojim primerom tokom proteklih godina pokazali kako se radom, slogom i dobrom organizovanošću može napredovati u vremenu kada se svi žale na tešku ekonomsku situaciju. U selu je za proteklih 20 godina podignuto 350 kuća, izgrađene su moderna osnovna škola, crkva i drugi objekti.

Pre pet godina Кukujevci su proglašeni za najuspešnije selo u okviru manifestacije “Susreti sela Srbije”, a o tome kakva je situacija u selu danas, razgovarali smo sa Srđanom Todorovićem, predsednikom Saveta Mesne zajednice.

– Bez obzira na pandemiju virusa korona, mi nemamo problem sa zapošljavanjem i natalitetom. Epidemija nije mnogo uticala na naš privredni razvoj, jedino što su u jednom periodu, baš kao i u svim ostalim krajevima Srbije, bili zatvoreni kafići, a ništa drugo se nije odrazilo na poslovanje naših firmi u selu. Poljoprivredni proizvođači su nastavili da svoj posao rade i dalje, a tu prvenstveno mislim na proizvođače sirovog duvana koji dominiraju kod nas i koji su zapravo i bili pokretač ekonomskog razvoja sela u prethodnom periodu. Кukujevci su selo vrednih, sposobnih i ambicioznih ljudi i zahvaljujući tome iz godine u godinu imamo sve više dece i beležimo ozbiljan privredni napredak. Ovde živi oko 2.500 stanovnika, a u svakoj kući barem jedan član domaćinstva je negde zaposlen. U selu radi veći broj firmi, tu su Industrija mesa „Agropapuk“, farma koza „Beokapra“, poljoprivredne zadruge, firma „Asoler“, veterinarske apoteke, prodavnice, a osim duvana veliki broj meštana bavi se i proizvodnjom voća, kao i stočarstvom – kaže Srđan Todorović, predsednik Saveta MZ Кukujevci i dodaje da za vreme berbe duvana kod njih sa juga Srbije, u potrazi za poslom, dođe još oko stotinu sezonskih radnika.

U selu ima dosta mladih bračnih parova, jer su se mnogi nakon završenog školovanja vratili i zasnovali svoje porodice i baš tu podižu svoju decu. Upravo po broju dece Кukujevci su postali jedno od vodećih mesta u Srbiji. Osnovnu školu u selu pohađa oko 250 dece, a ima i oko 50 mališana predškolskog uzrasta, za koje je – zahvaljujući lokalnoj samoupravi, obezbeđen celodnevni boravak u vrtiću.

U Кukujevcima imaju sve uslove za život kao u gradu: poštu, prodavnice, apoteku, kafiće, restoran, veterinarsku ambulantu, benzinsku pumpu… Ovde svakodnevno radi lekar, a stomatolog dolazi jednom nedeljno. Jedino što im fali jeste banka, a meštani kažu da bi im dobro došao barem bankomat, s obzirom da samo zbog toga moraju ići u obližnji Šid. Кroz selo prolazi železnička pruga, vozovi staju na njihovoj stanici, a autobuskim linijama dobro su povezani ne samo sa opštinskim centrom, nego i sa Sremskom Mitrovicom, Novim Sadom i Beogradom.

Кada je reč o infrastrukturi, predsednik Todorović kaže da je u prethodnom periodu rekonstruisan Dom kulture, urađena pešačka staza na groblju u dužini od 200 metara i započelo asfaltiranje ulica.

– Rekonstruisane su do sada tri ulice, jedna je dobila u potpunosti novi asfalt, što je za nas zaista velika stvar, jer u istoriji Кukujevaca ta ulica nikada do sada nije imala asfalt. Sa tim radovima ćemo nastaviti i dalje, s obzirom da putna infrastruktura nije obnavljana decenijama, tako da ćemo mi taj posao obnove seoskih ulica nastaviti, a ja verujem i završiti u ovoj godini – kaže o infrastrukturnim radovima predsednik i dodaje da je u planovima za naredni period i rekonstrukcija zgrade Mesne zajednice.

A da je ovo selo složnih ljudi, o tome svedoče i brojna udruženja koja ovde rade. Tu je pre svega Lovačko udruženje “Fazan”, zatim dva udruženja žena, udruženje penzionera i sportski klub “Obilić 1993”. Sva udruženja imaju dobru komunikaciju i međusobno sarađuju.

– Кukujevci su prošle jeseni bili domaćini manifestacije “Miholjski susreti sela” koju je organizovalo Ministarstvo za brigu o selu. Zahvaljujući pomoći Ministarstva neke porodice su obezbedile i krov nad glavom, odnosno Republika Srbija je pomogla mladim bračnim parovima da kupe kuće na selu i tako reše svoj stambeni problem – kaže predsednik Todorović.

Inače, u Кukujevcima postoje dve crkve, pravoslavna koja je izgrađena relativno skoro i katolička crkva Presvetog trojstva koja je izgrađena još za vreme vladavine Marije Terezije i čija je rekonstrukcija u toku.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: