• petak, 19. april 2024.
Mićo Đukić, predsednik Udruženja srpsko ruskog prijateljstva “Šid” – I ove godine tradicionalno obeležavanje Maslenice
Društvo | Kultura | Vesti | Šid
0 Komentara

Mićo Đukić, predsednik Udruženja srpsko ruskog prijateljstva “Šid” – I ove godine tradicionalno obeležavanje Maslenice

9. mart 2021. godine

Šid – Iako su za 2020. godinu imali u planu održavanje brojnih manifestacija i programa, članovi Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva “Šid” svoje aktivnosti prilagodili su epidemiološkoj situaciji u zemlji.

Kako kaže predsednik Udruženja Mićo Đukić, tokom protekle godine na godišnjicu obeležavanja završetka Drugog svetskog rata trebao je da bude sproveden tradicionalni literarni konkurs “Svet bez rata – deca govore”, zatim promocija “Noćnih vukova” i njuhovog filma “Ruski reaktor” u Šidu, a takođe je trebala biti održana i peta jubilarna srpsko-ruska likovna kolonija “Vidici 2020”.

-Nažalost, sproveli smo samo deo planiranih aktivnosti i to onda kada je epidemiološka situacija bila nešto povoljnija. Uspeli smo da na adekvatan način obeležimo Maslenicu i Bele poklade, kao neku vrstu zajedničkog praznika ruskog i srpskog naroda, kada smo organizovali trodnevnu manifestaciju – Dani srpsko ruske kulture. U okviru toga prvo veče je održana promocija zbirke radova sa literarnog konkursa “Svet bez rata – deca govore” od 2019. godine, zatim je sledećeg dana u crkvenoj riznici u Šidu otvorena izložba dokumenata i faksimila o odnosu srpske i ruske pravoslavne crkve neposredno nakon Oktobarske revolucije, pa do početka Drugog svetskog rata, a trećeg dana održana je svečana akademija. Takođe smo obezbedili i učešće naših učenika osnovnih i srednjih škola u onlajn međunarodnom konkursu recitatora “Očaravajući stihovi” koje organizuje odeljenje za obrazovanje Ruskog doma – priča o aktivnostima koje su održane prošle godine u organizaciji Udruženja srpsko ruskog prijateljstva Šid, predsednik Mićo Đukić.

Prema njegovim rečima, ove godine imaju u planu da konkurišu kod Ministarstva kulture i pokrajinskog sekretarijata za kulturu kako bi obezbedili sredstva za sve predviđene aktivnosti. Među njima su izdavanje knjige profesora Zdenka Lazora, štampanje novog, proširenog izdanja knjige „Četiri priče o jednoj varoši i jednom carstvu“ autora Radovana Sremca, kao i obeležavanje dva grobna mesta vojnika Crvene armije u Erdeviku.

-Ove godine, već po tradiciji, 15. marta obeležićemo praznik Maslenicu. Međutim, još uvek ne znamo kako ćemo to uraditi, da li onlajn prikazivanjem izložbe odabranih slika sa prethodnih likovnih kolonija i pozorišne predstave “Cigani” Cvetina Aničića koju je uradio pre par godina povodom Maslenice, uz štand na kojem ćemo prolaznicima deliti palačinke, kao simbol Maslenice ili ćemo imati mogućnost većeg okupljanja, ostaje još da se vidi – kaže Mićo Đukić i dodaje da se Udruženje srpsko ruskog prijateljstva prošle godine preselilo u nove prostorije koje se nalaze na adresi Karađorđeva 9/2 u Šidu.

Nedavno je ovo Udruženje dostavilo i tridesetak likovnih radova na međunarodni likovni konkurs “Svet bez rata”, a do 18. marta traje prijava za učešće recitatora za takmičenje u Ruskom domu. Udruženje planira i održavanje pete likovne kolonije “Vidici”, koja ima podnaslov “Sava Šumanović kao inspiracija”. Na koloniji bi trebalo da učestvuje desetak slikara iz Ruske federacije i isto toliko iz Srbije i Republike Srpske. Svi oni bi radili slike kojima bi bila inspiracija život i delo Save Šumanovića, a deo nastalih dela bio bi ustupljen fondu namenjenom podizanju spomenika velikom slikaru.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: