• subota, 20. april 2024.
Dani slovenske pismenosti u septembru
Projekti | Ruma
0 Komentara

Dani slovenske pismenosti u septembru

12. avgust 2020. godine

Ruma-Gradska biblioteka „Atanasije Stojković“ uprkos novonastaloj situaciji u vezi sa epidemijom korona virusa, neće odustati od organizacije manifestacija Rumska književna kolonija i Dani slovenske pismenosti i kulture. Oba programa biće organizovana u skladu sa preporučenim merama i biće prilagođeni  situaciji u kojoj je zabranjnjeno okupljanje više od deset osoba na jednom mestu. Dani slovneske pismenosti i kulture održaće se onlajn, deseti put, od 7.do 11.septembra, iako je u redovni okolnostima manifestacija trebalo da bude održana krajem maja, tačnije 24.maja na dan svete braće Ćirila i Metodija.

-Dani slovneske pismenosti i kulture ove godine se održavaju deseti put. Nismo hteli da program izostane na godinu jubileja. Našli smo IT stručnjake kao podršku, tako da će profesotri držati onlajn predavanja, koja ćemo najaviti putem našeg sajta. Pristup platformi nećemo naplaćivati, nego će publika besplatno moći da putem interneta prati sva predavanja, a ovo će biti prilika da program prate zainteresovani u celom svetu. Tako ćemo videti i kakvo je interesovanje za predavanja stručnjaka iz ove oblasti, koji će govoritit na manifestaciji, rekao je Željko Stojanović, direktor Gradske biblioteke „Atanasije Stojković“ Ruma.

bibliotekaruma

Zvanično onlajn otvaranje manifestacije je zakazano za 4.septembar u 19 časova, koju će svečanom besedom otvoriti prof.dr Aleksandar Jerkov. Vladimir Medenica govoriće na temu Pravoslavlje i pravoslovlje-„Pisati ćirilicom, gospodnjim pismom, isto je što i krstiti se!“. „Život Stanislava Krakovana Balkanu“ ili „O tome kako je jedan Poljak postao Srbin“ govoriće Dragoslav Bokan, a prof.dr Miloš Ković govoriće na temu „Rusko-srpski odnosi od 18.do 21. Veka-usponi i padovi, padovi i usponi“. „Lepa bića Ive Andrića“ (ženski likovi u Andrićevom delu) je tema o kojoj će govoriti prof.dr Dragan Stojanović, dok će prof.dr Milo Lompar govoriti na temu „Drama prečanskih Srba između nestajanja i opstajanja(Ignjatović i Crnjanski“.

A od 14.do 17.septembra Gradska biblioteka „Atanasije Stojković“ će organizovati četvrtu po redu Rumsku književnu koloniju sa temom „Srem kao književna raskrsnica“. Na koliniji će učestvovati samo pesnici iz Srema, kako ne bi morao da se organizuje smeštaj i kako bi se ispoštovale sve epidemiološke mere. Program kolonije će se delom organizovati u samoj biblioteci, a deo na platou kod hotela u Borkovcu, uvek sa manje od deset učesnika, kaže Stojanović. Učešće u koloniji su potvrdili svi pozvani pesnici: Đoka Filipović, Todor Bjelkić, Radivoj Prokopjević Proka, Slađana Milenković, Dragorad Dragičević, Srđan Malešević, Milena Severović, Simo Potkonjak, Nedeljko Terzić, Željka Avrić i Radovan Drljača. Kao i do sada , Gradska biblioteka „Atanasije Stojković“ izdaće četvrti Zbornik sa kolonije koja se organizuje u septembru ove godine.

S.Belotić

Projekat „Kulturni i istorijski vodič kroz Rumu“ sufinanira Opština Ruma

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: