• nedelja, 25. februar 2024.
I dalje se registruje visok broj obolelih na covid 19 u vojvodini i novom sadu
Vesti
0 Komentara

I dalje se registruje visok broj obolelih na covid 19 u vojvodini i novom sadu

9. jul 2020. godine

Novi Sad- U poslednjih 24 sata u Vojvodini je registrovano 86 novih slučajeva pozitivnih na Covid 19, među kojima je 41  iz Novog Sada, navode u Institutu za javno zdravlje Vojvodine. U toku jučerašnjeg dana bolest je registrovana u svim okruzima u Vojvodini. Broj hospitalizovanih slučajeva zbog teže kliničke slike i dalje raste, kao i broj obolelih kojima je potrebna mehanička ventilacija. Epidemiološka ispitivanja ukazuju da su obolevanju kod najvećeg broja slučajeva dopirinela okupljanja poput organizovanih proslava, svadbi, zabava i slično. Ovim skupovima je prisustvoavao veći broj ljudi, i ostvarivan je veliki broj bliskih kontakta u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom bez korišćenja zaštitne maske. Time  su stvoreni svi uslovi za masovnije prenošenje bolesti. Zdravstveni sistem AP Vojvodine je pod velikim opterećenjem i neophodno je hitno sprovođenje mera kontrole prenošenja bolesti i usporavanje izrazito rastućeg trenda obolevanja.Epidemiološka situacija u AP Vojvodini i jei dalje nesigurna sa tendencijom pogoršanja,   posebno u Gradu Novom Sadu.Institut za javno zdravlje Vojvodine poziva građane Vojvodine da se ponašaju odgovorno i preporučuje da se striktno pridržavaju svih mera predostrožnosti i uputstava nadležnih epidemioloških službi, kao što su:

 

  1. Poštovanje fizičke distanceod najmanje 1 metra;

 

  1. Izbegavanje zadržavanja u zatvorenom prostoru u kojem boravi velik broj ljudi, poput ugostiteljaskih objekata u kasnim satima, razčičitih proslava, zabava gdese peva i glasno govori, gde dolazi do bliskog kontakta jer se time omogućava prenos veće količine klica i pojava teže kliničke slike;

 

  1. Nošenje zaštitnih maskiu zatvorenom prostoru gde je veći broj ljudi (javni prevoz, kafići, restorani, pijace i sl.);

 

  1. Obaveznu primenu maske za hronične bolesnike i starije od 65 godina i na otvorenom;
  2. Redovno pranje ruku odnosno upotreba dezinfekcionih sredstava na bazi alkohola;

 

  1. Preporučujemo osobama koje su bile u kontaktu sa potrđenim slučajevima da ostanu u samoizolaciji14 dana od poslednjeg kontakta.

 

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: