• subota, 18. maj 2024.
NAKON NAPADA NA DIREKTORA: PROSVETARI TRAŽE STATUS SLUŽBENOG LICA
Društvo | Vesti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

NAKON NAPADA NA DIREKTORA: PROSVETARI TRAŽE STATUS SLUŽBENOG LICA

18. oktobar 2019. godine

Sremska Mitrovica – Prosvetni radnici tražiće od resornog Ministarstva da ozbiljno razmisli o položaju zaposlenih u obrazovanju i da poradi na unapređenju njihove bezbednosti u školama. Jedna od tih mera biće i zahtev za dobijanje statusa službenog lica, a tražiće se i sistemska rešenja. Ovim rečima zaključena je konferencija za novinare koja je danas održana u Osnovnoj školi “Jovan Jovanović-Zmaj”.

Novinarima su se, povodom nedavnog napada učenika ove škole na direktora Zorana Đurića obratili Joca Kopčić, prvi čovek Sindikata prosvetnih radnika Sremske Mitrovice i Zvonimir Jović iz rukovodstva Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Kako je bilo reči, u nadležnosti sindikata nije da iznose podatke o konkretnom slučaju, već da, nakon svega što se desilo, ponovo pred nadležne i javnost postave svoje zahteve koji se, naglašeno je, u dobrom delu javnosti najčešće svode na unapređenje materijalnog položaja.

– Tokom svih štrajkova, sindikati su uvek skretali pažnju na pitanje opštih uslova rada, među kojima je i pitanje bezbednosti. Deca treba da imaju svoja prava, ali upravo su prosvetni radnici ti koji danas uživaju najmanju zaštitu. Oni su na udaru roditelja i dece, što često utiče na kvalitet izvođenja nastave, ocenjivanja i obrazovanja uopšte. Zbog toga, mi ćemo od Ministra prosvete tražiti što skoriji prijem, kako bismo ponovo skrenuli pažnju na ove probleme. Ukoliko ne bude bilo sluha, za svoje zahteve izborićemo se sindikalno, naglasio je Kopčić.

Epilog slučaja koji je potresao Sremsku Mitrovicu, a koji se dogodio pre dva dana još uvek se ne nazire.

Nakon napada maloletnog učenika na diretkora sremskomitrovačke Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“, na sastanku reprezentativnih sindikata prosvete na teritoriji grada – Sindikata prosvetnih radnika Sremska Mitrovica, Sindikata „Nezavisnost“ i Sindikata obrazovanja Srbije, doneta je odluka o stupanju u štrajk upozorenja.

– Svi svi zaposleni u prosveti na teritoriji grada Sremska Mitrovica stupiće u štrajk upozorenja u petak, 18. oktobra. Toga dana se neće održati prvi čas u prepodnevnoj smeni i prvi čas u poslepodnevnoj smeni. U 12 časova održaće konferencija za štampu u dvorištu OŠ „J.J.Zmaj“ u Sremskoj Mitrovici, navodi se u saopštenju Štrjakačkog odbora i precizira da su se na ovaj potez reprezentativni sindikati odlučili zbog sve učestalijih incidenata u kojima su ugrožena prava dece i zaposlenih u školi.

– Incident koji se desio 16. oktobra u OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ u Sremskoj Mitrovici, kada je fizički napadnut direktor škole od strane maloletnog učenika, poziv je za sve zaposlene u prosveti na reakciju, poručuju sremskomitrovački prosvetari i ističu da su ovim činom činom ugrožena prava i dostojanstvo svih zaposlenih u školi.

Prosvetni sindikati, već duže vreme ukazuje na propuste sistema u oblasti bezbednosti dece i zaposlenih u školi., navodi se u saopštenju i ističu zahtevi prosvetnih radnika: status službenog lica za sve prosvetne radnike, izmena Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, izmena pravilnika o određivanju društveno korisnog rada i izmena pravilnika o protokolu postupanja u slučajevima nasilja.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: