• subota, 18. maj 2024.
Otvorena izložba “Dobrudžanski ratnici”
Društvo | Hronika | Kultura | Vesti
0 Komentara

Otvorena izložba “Dobrudžanski ratnici”

11. septembar 2019. godine

Sremska Mitrovica – U Muzeju Srema danas je otvorena izložba “ Dobrudžanski ratnici” koju upriličio Muzej Vojvodine u saradnji sa Nacionalnim vojnim muzejom iz Konstance u Rumuniji , a povodom stogodišnjice ulaska Rumunije u Prvi svetski rat i borbi u Dobrudži – području između okuke Dunava i Crnog mora. Ona govori o učešću 1. Srpske dobrovoljačke divizije u tim borbama.
Ovu diviziju, kao i kasnije formiranu 2. Srpsku dobrovoljačku diviziju (od njih je formiran Srpski dobrovoljački korpus) činili su mahom ratni zarobljenici i prebezi iz austro-ugarske vojske na Istočnom frontu, među kojima je bio veliki procenat Srba iz Banata, Bačke, Baranje, Srema, Bosne, Hercegovine, Crne Gore, Dalmacije, Like, Banije, Korduna i Slavonije. Takođe su prikazani događaji u ovim jedinicama tokom boljševičke revolucije u Rusiji, njihovo dramatično prebacivanje na Solunski front i kasnije učešće Jugoslovenske divizije u proboju Solunskog fronta.
Autori izložbe su dr Predrag Bajić, viši kustos istoričar, Ilija Komnenović, muzejski savetnik, istoričar i msr Vojislav Martinov, kustos i istoričar. Recenzenti izložbe su dr Milan Micić i prof. dr Slobodan Bjelica.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: