• nedelja, 19. maj 2024.
U nedelju poetsko – duhovni sabor u manastiru Bešenovo
Društvo
0 Komentara

U nedelju poetsko – duhovni sabor u manastiru Bešenovo

26. jul 2019. godine

Tradicionalni poetsko-duhovni sabor “Bešenovska prinošenja”, na kojem će novosadskoj pesnikinji Sunčici Radulović Torbica biti uručena “Pesnička povelja”, biće održan u nedelju, 28. jula u manastiru Bešenovo.

besenovoSVkirikijulita2015-800x533

 

 

Najstariji fruškogorski manastir koji je, s kraja 13. veka, zasnovao kralj Dragutin Nemanjić i čija obnova je još u toku, tog dana obeležava letnju slavu Svete Kirika i Julitu, a svečanu liturgiju koja počinje u 9.00 časova služiće Episkop sremski Vasilije.

Ovogodišnji dobitnik „Bešenovske povelje“ je pesnikinja iz Novog Sada Sunčica Radulović Torbica za pesmu „Studeničko vrelo“, odlučio je žiri pesničkog konkursa „Bešenovska prinošenja“ koji, već petu godinu za redom, raspisuje fruškogorski manastir Bešenovo.

Tema ovogodišnjeg konkursa bila je „Osam vekova našeg Hristaništa“, a učestvovalo je više od 110 pesnika iz Srbije i više drugih zemalja. Odluka žirija u kojem su bili pesnik Blagoje Baković (predsednik), pobednici prethodna četiri konkursa – Jovanka Novković Perge, Vladimir Jović, Boško Lomović i Dara Radojević – i iguman manastira Bešenovo arhimandrit Arsenije Matić, bila je jednoglasna.

Žiri je, takođe jednoglasno, odlučio da dodeli i tri druge i četiri treće nagrade. Dobitnici drugih nagrada su Vitomir Stevanović iz Doboja („Freskopis“), Aćim Todorović iz Vlasenice („Smiluj se gospode“) i Branislav M. Vuković iz Berana („Loza svetog Simeona“), dok su treće nagrade pripale Srbi Takiću iz Vlasotinca („Mali sonet o trajanju“), Ivanu Gaćini iz Zadra („Hilandarska zvona“), Miru Kovaču iz Nevesinja („Savin put“) i Branislavu Gvozdenoviću iz Vrbasa („Hilandar“).

Članovi žirija bili su saglasni da pohvale zaslužuju i Jasna Arbanas (Šašinci), Ratko Popović (Čelinac), Velibor Šipovac (Trebinje), Dragica Stojanović (Zrenjanin), Mirjana Marković (Sremska Mitrovica), Stevan Milošević (Vranje), Ani Stajkova Ivanova (Polvdiv, Bugarska), Jovan N. Bundalo (Beograd), Nevena Milosavljević (Zvečan), Ester Terzin (Kikinda), Dušan Živković (Šuljam), Pavel S. Đurčok (Zrenjanin), Sara Jovanović (Kraljevo), Vladimir Bajić (Novi Sad), Milanka Burić (Bijeljina), Zorka Čordašević (Frankfurt na Majni) i Vesna Fekete (Sremski Karlovci).

Nagrade i pohvale biće uručene na tradicionalnom pesničkom saboru „Bešenovska prinošenja“ koji će, pod stoletnim lipama u porti ovog fruškogorskog manastira čija obnova je još uvek u toku, biti održan u nedelju, 28. jula, povodom letnje manastirske slave Svetih Kirika i Julite.

Tom prilikom, biće promovisana i poetska zbirka „Osam vekova našeg Hristaništa“, sa svim pesmama koje su učestvovale na ovogodišnjem konkursu. Reč je o petoj zbirci koju je iznedrio poetski konkurs, a nazivi prethodne četiri bili su „Bešenovska prinošenja“, „Fruška goro, Bogu nek` je slava“, „Zemnih milina nebeski kroj“ i „Nevidljiv je Pomerač oblaka“.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: