• četvrtak, 25. april 2024.
Stanari su dobili sigurnost u rešavanju problema
Društvo
0 Komentara

Stanari su dobili sigurnost u rešavanju problema

3. april 2019. godine

Profesionalna upravnica Vesna Vučenović  kaže da su se u većini slučajeva stanari odlučili da brigu o zgradi povere profesionalcima iz razloga što su profesionalni upravnici odgovorna lica obavezna da stanarima budu na raspolaganju dvadeset i četiri sata dnevno, svih sedam dana u nedelji

Piše: S. Mihajlović

Poslovi registracije stambenih zajednica na teritoriji opštine Šid privode se kraju i do sada je registrovano 72 stambene zajednice. Od tog broja samo je u pet slučajeva postavljen prinudni upravnik u neku zgradu, a u većini slučajeva stanari su angažovali profesionalne upravnike. U Šidu postoji dobra saradnja između profesionalnih upravnika, lokalne samouprave i javnih preduzeća jer je cilj Zakona o stanovanju i održavanju zgrada ostvarenje javnog interesa kroz unapređenje uslova stanovanja građana.

vesna vucenovicProfesionalna upravnica Vesna Vučenović  kaže da su se u većini slučajeva stanari odlučili da brigu o zgradi povere profesionalcima iz razloga što su profesionalni upravnici odgovorna lica obavezna da stanarima budu na raspolaganju dvadeset i četiri sata dnevno, svih sedam dana u nedelji.

– Vlasnici su kupovinom ili otkupom društvenih stanova postali vlasnici i zajedničkih delova, instalacija i uređaja u zgradama u kojima se njihovi stanovi nalaze, ali često to ne shvataju. Svi koji žive u zgradama znaju koliko je teško postići dogovor oko rešavanja zajedničkih problema. Nesuglasice nastaju čak i oko zamene sijalica, čišćenja hodnika, a pravi konflikti u slučaju potrebe za popravljanjem krova ili sanacije fasade. U praksi se pokazalo da se poslovi lakše završavaju u stambenim zajednicama koje su angažovale profesionalne upravnike. Konkretno, u zgradama kojima ja upravljam, u proteklom periodu bio je veći broj hitnih intervencija koje su se odnosile na pucanje ili zagušenje kanalizacionih cevi, izbacivanje vode iz poplavljenih prostorija, popravki krovova koji su prokišnjavali ili ugrožavali bezbednost ljudi, popravki elektroinstalacija i svi ovi problemi bili su u roku od 48 sati rešeni. Stambeno naselje Jelica u SiduStambenim zajednicama preporučujem da zaključe ugovore sa preduzećima koja se bave održavanjem vodovoda, kanalizacije, elektroinstalacija i higijene objekata jer će redovnim kontrolama  u velikoj meri biti izbegnute hitne intervencije a istovremeno će  biti ispoštovane i zakonske obaveze iz oblasti tekućeg i investicionog održavanja. Formiranje stambenih zajednica je doprinelo da se ljudi unutar zgrade socijalizuju, da je počnu doživljavati kao svoj dom  i to im je popravilo kvalitet života, a u pojedinim zgradama  imam primere da su stanari otišli korak dalje i oplemenili hodnike sa cvećem i slikama – kaže Vesna Vučenović, profesionalna upravnica iz Šida.

Ciscenje kanalizacionih ceviOna ističe da je Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada unapređenje energetske efikasnosti utvrđeno kao javni interes u Republici Srbiji, čime su se stvorili zakonski preduslovi da i lokalne samouprave planiraju i izdvajaju sredstva za ovu namenu,  a stambene zajednice će kao pravni subjekti, osim na opštinske, pokrajinske i republičke, moći da podnose prijave i na konkurse za programe energetske sanacije, koji se često finansiraju preko poslovnih banaka iz evropskih  fondova.

-Najveći izazov biće smanjenje potrošnje energije u starim zgradama a najčešće intervencije koje doprinose uštedi energije su postavljanje termoizolacione fasade, termoizolacija krova ili međuspratne konstrukcije i zamena dotrajalih prozora  i vrata – kaže Vesna Vučenović.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: