• sreda, 24. jul 2024.
Igor Mirović na svečanom otvaranju Mihizove kuće u Irigu
Kultura | Vesti | Irig
0 Komentara

Igor Mirović na svečanom otvaranju Mihizove kuće u Irigu

18. mart 2019. godine

Irig-U Irigu je otvorena obnovljena rodna kuća Borislava Mihajlovića Mihiza, velikog imena naše književnosti, pozorišta i kulture, koja je pretvorena u Centar za razvoj kulture. Obnovu rodne kuće pomogla je Vlada Vojvodine, a svečanom otvaranju, osim predsednika Pokrajinske Vlade, Igora Mirovića, prisustvovali su ministar kulture, Vladan Vukosavljević, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Zoran Milošević, kćerka Borislava Mihajlovića Mihiza Mila Janković, pesnik Matija Bećković, dramaturškinja Vida Ognjanović, Vladika Sremski Vasilije i predstavnici Opštine Irig. Obnova je vredna oko 15 miliona dinara, a najveći iznos sredstava , preko 10 miliona opredelila je pokrajinska Vlada, dok su po milion dinara izdvojile Opština irig i Ministarstvo kulture i informisanja. Rodna kuća Borislava Mihajlovića Mihiza, kao svojevrstan centar kulture, Opština Irig daje na upravljanje Srpskoj čitaonici u Irigu.

54437002_303519936980699_671878420061224960_n

-Obnova rodne kuće Borislava Mihajlovića Mihiza bila je najmanje što smo bili obavezni da uradimo da bismo mu se bar delimično odužili za sve što je za života uradio. Ono što nam dalje sledi, uređujući centar Iriga, za šta je opština već pripremila projekat, jeste da napravimo jedan deo koji će takođe na njega podsećati, a to su „Mihizove stope“, sa citatima iz njegovih dela, posebno iz autobiografije o drugima, koji će pratiti put od rodne kuće gde se sada nalazimo, do Srpske čitaonice, gde će se put simbolično završavati. Ostaje i drugi posao da sa Ministarstvom kulture i nekim od zainteresovanih izdavača objavimo sabrana dela Borislava Mihajlovića Mihiza, rekao je prilikom otvarawa Igor Mirović, predsednik Vlade AP Vojvodine.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: