• petak, 19. april 2024.
Počast kapetanu Gušči
Reportaža
0 Komentara

Počast kapetanu Gušči

17. maj 2018. godine

Šaku rodne grude doneli su iz njegovog rodnog grada Babrujska potomci crvenoarmejca poginulog u Jarku u završnim operacijama za oslobođenje zemlje od fašista

spomenikTekst: S.Đaković

Fotografije: Ambasada Belorusije

Na pravoslavnom groblju u Sremskoj Mitrovici nalazi se grob kapetana  Crvene armije Vladimira Lentijeviča Gušče, rodom iz grada Bobrujsk u Belorusiji,  koji je poginuo 26.  oktobra 1944. godine u okolini Sremske Mitrovice, u borbama za oslobođenje Jugoslavije protiv fašista u Drugom svetskom ratu.  Ovde na starom mitrovačkom groblju nad  večnom kućom  sovjetskog 20-godišnjeg vojnika postavljen je spomenik sa crvenom petokrakom zvezdom, na kome, na ruskom jeziku piše “Večna slava heroju Sovjetskog Saveza Vladimir Lentijevuču Gušči rođenom 1924. godine, koji je poginuo u selu Jarak“

Sovjetski heroj u sremskoj ravnici na ovom pravoslavnom groblju počiva duže od sedam decenija i o njegovom grobu brigu su vodili ranije ovdašnji Rusi koji su u gradu našli drugi dom nakon Oktobarske revolucije. Stari spomenik i sada stoji, istina sa  vidljivim znacima oštećenja od vremena, ali prepoznatljivim imenom pokojnika koga su ovih dana prvi put posetili njegovi bliski rođaci iz Belorusije. Doputovali su bratanac i bratanica sa decom i u pratnji najviših predstavnika Ambasade Belorusije u Srbiji odali poštu ovom ratniku.

porodica guščiU grad na Savi potomci Vladimira Gušče doputovali su zaslugom Ambasade Belorusije u Srbiji koja je organizovala i njihov dolazak u Srbiju i put u Sremsku Mitrovicu. U utorak 8.maja, dan pre Dana pobede nad fašizmom,  sa njegovom ekeselncijom ambasadorom Belorusije u Srbiji Valerijem Briljovim i drugim članovima ambasade  porodica Gušči je došla da oda počast svom pretku koji je dao život za pobedu nad fašizmom.

Rođaci Vladimira Lentijeviča Gušče, kapetana Crvene armije, iz svog grada Bobrujska doneli su  šaku zemlje i stavili je na grob pretka.Taj čin nikog od prisutnih nije ostavio ravnodišnim.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: