Šid – Svaka pijaca je na neki način svojevrsna slika grada. Ova šidska, u strogom centru je mala, ali „utegnuta“, doterana i baš kao i sve druge podeljena je na dva dela: mesto na kojem se prodaje zeleniš i onaj drugi deo podjednake veličine na kojem se prodaje Sve i Svašta. Već ispred pijace obližnje trgovine nude robu na sličan način. Izložili su je ispred svojih dućana kao na tezgame pa tako prvo naletite na četke, metle, kofe, otirače, a potom vas sačekaju kotlići raznorazne litraže i izrade, a onda su tu neizbežni roštilji, talandare… U mnogome ove slike podsećaju na čuveni ovdašnji vašar. Sam ulazak u pijacu nudi vam obilje robe koja je iz one kategorije Sve i Svašta- od gaća, majica, čarapa, do kozmetike, naočara i raznoraznih džidža-bidža.
Testenina po meri
Potom, kad krenete dalje dospete do prvog reda a na ovim tezgama su kore raznorazne gramaže i debljine, rezanci, flekice, tarana, mlinci… Ovde je za tezgom i Mitrovčanka Olga Arsenovski koja priča da je nekada svoju robu prodavala i u kiosku, ali je on srušen kada se pijaca rekonstruisala i sada je za tezgom.- Dolazim godinama na šidsku pijacu. Negde od 1988. godine. Radnju imamo u Mitrovici, ali teška su vremena pa se mora prodavati i na drugim mestima. Od nečeg treba živeti. Sreda je pijačni dan pa je obično prodaja bolja nego drugim danima, ali opet bude kako kad. Vrućina je ovih dana i nema baš mnogo mušterija. Danas ide loše zbog visokih temperatura jer mnogi onda ne kuvaju supu pa im i ne treba testenina. Mislim da su cene dobre- mlinci su 80 dinara, kore od pola kile 75 dinara, rezanci 200 grama sto dinara, priča Olga.
U susednom redu Šiđanka Biljana prodaje krompir. Veli domaći je, njihova proizvodnja i u suštini dobro ide. –Imamo svoje mušterije, znaju da je krompir dobar i godinama kupuju kod nas. Danas je baš loš dan, iako su cene niske. Kilo krompira je od 20 do 40 dinara, a krastavci 20 dinara, no zvezda je upekla i nema baš mušterija, žali se Biljana.
Na susednim tezgama robe u izobilju. Tu je paradajz, paprika, luk, pečurke…Bogata ponuda, ali malo kupaca iako je sreda udarni pazarni dan.
Papriku nudi i Mačvanka Živka Stančetić iz Banovog Polja. Priča da papriku rade na veliko, robu nose u Šabac na kvantaš i okolne pijace, a stignu eto i do Šida-Moraš nuditi na više mesta, jer kako ćeš prodati. Treba platiti silne obaveze, prvo državi poreze i dok namiriš ostale troškove malo ostane. Ali to nam je posao. Juče u Šapcu papriku smo davali i po 50 dinara, danas ovde u Šidu nudimo za 70, ali je malo mušetrija. Radimo suprug i ja, imamo 1,5 hektar paprike, ali sve se teže živi. Baš se vidi da narod nema para, veli Živka.
Sve boje breskve
Za tezgom preko puta breskve. Klasirane po veličini i vrsti. Odmah se vidi da je roba prvoklasna. Cene pristupačne 40 i 50 dinara, a „ćelave“ 60 i 70. Sve su iz voćnjaka porodice Hnatko iz Bikić Dola. Tu su i jabuke i nude se po cene 40,50,70 i 80 dinara. Kupaca malo. Dok razgovaramo sa Damirom i njegovom suprugom Slavicom tek poneka mušterija pazari. I to po kilogram. Damir kaže da imaju više od 20 hektara pod voćem. Uglavnom breskve i jabuke. Veli može se živeti od voća ali se mnogo radi. Svi u porodici se bave ovim poslom.-Dolazimo svake pijace već deset godina i ovde imamo tri tezge. Tu je i otac Janko i majka Jelena, a pripomogne nekada i naša osmogodišnja kćerka Jelena i jedanaestogodišnji sin Milan. Onako više štosa radi, za sladoled. Od ovog posla živimo. Sezona je svaki dan se bere i svi radimo po ceo dan. Imamo i radnike u berbi. Nadnica je 120 dinara sat. Jedno vreme smo gajili i jagode, ali je problem bio sa beračima. Niko neće da radi ovaj posao. Voće nam je kvalitetno, imamo svoje kaleme i hladnjaču, velika su ulaganja. Posla se ne bojimo, ali se kriza oseti. Sve što od voća preostane ide u rakiju koju tata peče, priča Damir.
Za susednom tezgom Arpad Vig, Šiđanin rodom iz Erdevika, prodaje pasulj, jaja, sitne kolače…Nađe se i poneki kulen. Pitamo da li Šiđani jedu pasulj po ovoj vrućini, a Arpad priča da tu nema pravila. Nekada ide k`o ludo, a nekada loše. Pasulj je 150 dinara, kad se kuva ne sme biti klot, mora se pojačati nekim suvim rebrom, kolenicom ili kobasicom. Nedavno sam prodao 12 kilograma pasulja i to nedeljom i nismo mogli da se načudimo, tako da zaista nema pravila. Krizu svi osetimo, jednostavno nema para priča Arpad.
Kako se bližilo skoro podne, tako su neki prodavci već počeli da pakuju robu. Na 35 Celzijusa u hladu teško da će naići još koja mušterija. Ovaj pazarni dan je definitivno loš. Do sledeće pijace.
J.Zurković
Ž.Negovanović