• petak, 19. jul 2024.
Mladić iz Rume uhapšen u međunarodnoj policijskoj akciji
Crna hronika
0 Komentara

Mladić iz Rume uhapšen u međunarodnoj policijskoj akciji

25. april 2018. godine

U međunarodnoj akciji policije “Power off” uhapšene dve su osobe iz Prokuplja i Rume zbog visokotehnološkog kriminala!

power off 2Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, SBPOK-a, Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, u koordinaciji sa Tužilaštvom za visokotehnološki kriminal, učestvovali su u jednoj od najvećih međunarodnih policijskih akcija na suzbijanju visokotehnološkog kriminala pod nazivom “Power off”

U okviru dvodnevne akcije, koja je započeta u Srbiji, uhapšeni su M.J. (19) iz Prokuplja i D.V. (21) iz Rume, zbog postojanja osnova sumnje da su bili administratori servisa “webstresser”.

power off 3U akciji su učestvovale nacionalne policijske jedinice za borbu protiv visokotehnološkog kriminala Holandije, Velike Britanije (NCA), Hrvatske, Kanade, SAD (FBI), Nemačke (BKA), Španije, Hong Konga, Škotske, Italije i Australije.

Kako je danas prenela hrvatska štampa, Webstresserom je upravljao 19-godišnji hrvatski državljanin koji je uhapšen 24. aprila 2018. godine te je protiv njega podneta krivična prijava zbog osnovane sumnje da je počinio teška krivična dela protiv računarskih sistema, programa i podataka, za koje je u Hrvatskoj zaprečena kazna zatvora od jedne do osam godina.

power off 4“Webstresser” je smatran za najveće svetsko kriminalno tržište za iznajmljivanje tzv. DDoS napada, sa više od 136.000 registrovanih korisnika i više od 4 miliona napada izvedenih do aprila 2018. godine na razne internet domene širom sveta.

Orkestrirani napadi ciljali su kritične onlajn usluge koje nude banke, državne institucije i policijske snage, kao i industrija onlajn igara na internetu.

U DDoS napadima koje je omogućavao ovaj kriminalni servis, „napadači“ su daljinski preko interneta upravljali povezanim računarima, sa ciljem da usmere ogromnu količinu internet saobraćaja na ciljane veb lokacije ili onlajn platforme. Krajnji rezultat DDoS napada bio je da veb stranica žrtve bude ili usporena do tačke neupotrebljivosti, ili potpuno oborena sa mreže, čime su korisnici bili lišavani osnovnih onlajn usluga.

power off 5U prethodnim godinama, da bi se pokrenuo DDoS napad, „napadač“ je morao da bude poprilično dobro upućen u internet tehnologiju, što više nije bio slučaj.  Sa kriminalnim servisom “Webstresser”, bilo koji registrovani korisnik sa malo ili nimalo tehničkog znanja mogao je da plati određenu novčanu naknadu, koristeći sisteme plaćanja putem interneta ili kripto valute, i ostvari ciljani napad na željeni internet portal ili servis.

Naknade koje su bile naplaćivane kretale su se od samo 15 eura mesečno do 999 američkih dolara za tzv. VIP paket, što je omogućilo pojedincima koji nemaju tehničko znanje da pokrenu razarajući DDoS napad, odnosno da „iznajme“  kriminalni servis uz pomoć koga bi napadali i obarali internet portale i servise koje su hteli da zaustave ili im nanesu štetu iz različitih razloga.

Sama istraga ove međunarodne kriminalne grupe, započeta je u oktobru 2017. godine od strane holandske nacionalne kriminalističke jedinice za visokotehnološki kriminal, na osnovu operativnih informacija dobijenih od NCA iz Velike Britanije.

power off 6Štab za komandu i koordinaciju dvodnevne akcije bio je postavljen u sedištu Europol-a, a akcija je počela upravo u Srbiji hapšenjem M.J. i D.V. Nakon toga, na većem broju lokacija širom sveta uhapšeni su i ostali administratori i članovi ovog kriminalnog servisa, dok su serveri preko kojih su izvodili kriminalne napade preuzeti od strane policije.

Pomenuti servis je zatim oboren i ugašen i njegova serverska insfrastruktura je zaplenjena od strane policija Nemačke, SAD i Holandije.

Na sajtu “webstresser.org” danas je postavljena tzv. “STOP stranica”, na kojoj je i grb MUP-a Republike Srbije i drugih policija koje su učestvovale u akciji .

Protiv korisnika ovog kriminalnog tržišta preduzete su takođe dalje operativne mere, a dosadašnjom istragom nisu pronađeni dokazi o internet portalima iz Srbije koji su na ovakav način napadani i obarani niti o korisnicima iz naše zemlje.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: