• petak, 19. april 2024.
Unapređenje socijalne inkluzije osoba sa intelektualnim i mentalnim smetnjama
Projekti | Ruma
0 Komentara

Unapređenje socijalne inkluzije osoba sa intelektualnim i mentalnim smetnjama

3. decembar 2017. godine

Opština Ruma bila u prilici da prethodnih nekoliko godina koristi sredstva Evropske unije i na taj način uticala na poboljšavanje standarda svojih građana

Piše: M. Ninković

Радна терапија у ССШ Бранко РадичевићOpština Ruma i Centar za socijalni rad Opštine Ruma nedavno su  organizovali završnu konferencija projekta „Unapređenje socijalne inkluzije osoba sa intelektualnim i mentalnim smetnjama“. Za ovaj projekat, koji je trajao 23 meseca, Opština Ruma je potpisala ugovor sa Delegacijom Evropske unije u Republici Srbiji decembra 2015. godine i on je deo projekta „Evropska unija Podrška inkluzivnom društvu“, koji finansira EU sa 5,4 miliona evra, a sprovodi Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Glavni partner u projektu bio je Centar za socijalni rad opštine Ruma. Opšti cilj ovog projekta bio je da doprinese unapređenju socijalnog uključivanja i smanjenja siromaštva među mladima, starosti od 26 do 40 godina, sa intelektualnim i mentalnim smetnjama  u Rumi.

Na konferenciji su javnosti predstavljeni rezultati projekta koji za cilj imaju unapređenje socijalne inkluzije i smanjenje siromaštva među osobama sa intelektualnim i mentalnim smetnjama u Rumi. Projektom je uspostavljanja i nova usluga socijalne zaštite u Rumi, dnevni boravak za odrasle, namenjen osobama sa mentalnim i intelektualnim smetnjama u cilju podrške njihove socijalne uključenosti. Pored toga, projektom je osnaženo i edukovano 16 profesionalaca, od kojih je 5 novozaposlenih, koji su angažovani na uspostavljanju „Dnevnog centra“. Zamenica predsednika Opštine Ruma, Marija Stojčević, iznela je na otvaranju konferencije, zadovoljstvo činjenicom da je Opština Ruma bila u prilici da prethodnih nekoliko godina koristi sredstva Evropske unije i na taj način uticala na poboljšavanje standarda svojih građana.

Арт терапија -цртање фрактала– Opština Ruma je dokazala da zna da na pravi način sprovede zahtevne projekte. Sada se završio jedan veoma bitan i važan projekat tokom koga su stečena mnoga znanja i iskustva, koja će biti svakako od pomoći u daljem radu. Projekat „Unapređenje socijalne inkluzije osoba sa intelektualnim i mentalnim smetnjama“, doneo je mnogo toga pozitivnog našem gradu, korisnicima usluga Dnevnog centra, kao i njihovim roditeljima. Iako je projekat završen, mi ćemo se truditi da i u narednom periodu sve funkciniše kao i do sada, svesni značaja ovog Dnevnog centra, rekla je Stojčević.

Prema rečima Marije Čučković, koordinatorа usluge Dnevnog centra, u toku projekta su održane 2 obuke za profesionalce, obe obuke prošlo je 15 profesionalaca zaposlenih u Centru za socijalni rad opštine Ruma i u Dnevnom centru, a 5 novozaposlenih mladih profesionalaca dobilo je priliku za rad u Dnevnom centru.

Креативна и окупациона радионица– Takođe je održano je 10 aktivnosti – poseta za korisnike Dnevnog centra u Rumi i van Rume, organizovano je ukupno 5 radionica za roditelje, staratelje, bake, deke, sestre, tetke korisnika Dnevnog centra na kojim je prisustvovalo ukupno 98 učesnika. Razvijen je Osnovni vodič za zaposlene u dnevnom centru za rad sa osobama sa intelektualnim i mentalnim smetnjama i njihovim porodicama, razvijen je sajt Centra za socijani rad Opštine Ruma, baza podataka o uslugama socijalne zaštite, a razvijena je i Strategija socijalne politike opštine Ruma za period od 2017. do 2022. godine. U neposrednom radu sa korisnicima pratili smo dinamiku razvoja grupe, mentalno stanje korisnika kroz lekarske preglede i psihijatrijsku podršku i radili na podizanju i osnaživanju očuvanih potencijala, prvenstveno u pravcu osamostaljivanja za svakodnevni život. Za korisnike je bila organizovana i radna terapija u Srednjim stručnim školama „Stevan Petrović Brile“ i „Branko Radičević“ u Rumi. Radili smo na podizanje fizičke snage i spretnosti korisnika kroz fizikalni tretman i raznovrsne aktivnosti, kao i na aktivnostima vezanih za kreativnost, podizanje opšte kulturnih znanja, podsticanju radoznalosti i zainteresovanosti kroz radioničarski rad, govori Marija Čučković.

ЕкскурзијаOpšta ocena je da Dnevni centar u potpunosti ispunjava ciljeve zbog kojih je usluga uspostavljenja i on će sa radom nastaviti i u 2018. godini. Svako od korisnika ispoljava pomake u svom opštem funkcionisanju. Dva korisnika su se profesionalno osposobila i jedan od njih se opredelio da se samostalno radno angažuje i izišao je iz usluge, dok drugi volontira u humanitarnom radu pri hramu Silaska Svetog duha na apostole u Rumi, ali još uvek dolazi u Dnevni centar. Nove aktivnosti koje će se u Dnevnom centru realizovati od okončanja projekta, odnose se na uvođenje nove aktivnosti u SSŠ „Branko Radičević“, obezbeđenje prostora za senzornu sobu, učešće u realizaciji EU IPA projekta „HORIS“ – uvođenje hipoterapije i na drugi krug fraktalnog crtanja.

Tekst je napisan u sklopu realizacije projekta „Ista smo priča” koji je finansiran iz budžeta Opštine Ruma.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: